Članak

REAKCIJE

Bećirović šuti o Vujićevom skandalu, a iz Rs kritikuju Komšića zbog poziva na smjenu

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao na ostavku ambasadora Bojana Vujića nakon skandala u Genevi, izostala je reakcija člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Denisa Bećirovića.

(Patria) - Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao na ostavku ambasadora Bojana Vujića nakon skandala u Genevi, izostala je reakcija člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka Denisa Bećirovića.

U međuvremenu, političari iz Rs upućuju kritike na račun predsjedavajućeg Komšića i nastavljaju u istom tonu s optužbama Bošnjaka.

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da ambasador Vujić nakon obraćanja na sjednici Vijeća za ljudska prava UN-a sam treba podnijeti ostavku nakon, kako je rekao, neistinitih i neutemeljenih izjava o BiH, a ako to ne učini bit će pokrenuta procedura njegove smjene, državna zastupnica Sanja Vulić (SNSD) je poručila kako je "Komšić ovim samo potvrdio da je Vujić pogodio metu i rekao istinu o izvoru terorističkih prijetnji u BiH".

A predsjednik Narodne skupštine Rs Nenad Stevandić u Banjoj Luci danas je izjavio kako "ne postoji obavještajna agencija koja nema spisak barem 10 mjesta u BiH gdje postoje paradžemati, te pripadnici Islamske države" i oni koji su opredijeljeni za islamski terorizam".

Stevandić tvrdi da ovo svi znaju, pa i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i SDA.

- Oni su stvorili sistem da se pritiskom na Srbe otvori ogroman prostor da se normalno razvijaju ekstremne organizacije - rekao je novinarima Stevandić.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić poručio je, komentarišući izlaganje ambasadora Vujića, da on treba podnijeti ostavku.

- Mislim da ambasador Vujić nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji treba sam podnijeti ostavku.

U slučaju da to ne uradi sam, morat ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene, koju nažalost, vrlo vjerovatno neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definisanim Ustavom BiH jer NSRs može oboriti odluku o smjeni Vujičića koja bi bila donesena glasanjem 2:1.

Vujić nije konsultovao ne samo mene, nego i sigurno nije konsultovao ni gospodina Bećirovića, ni ministra Konakovića, a sumnjam da je konsultovao i kabinet gospođe Cvijanović - zaključio je Komšić.

#ambasador #ambasadori #BojanVujić #DenisBećirović #geneva #Predsjedništvo #ŽeljkoKomšić #BiH