Članak

SARAJEVO

BiH preuzela predsjedavanje Fondom za Zapadni Balkan

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH danas je svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana (WBF) u 2024. godini.

(Patria) - U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH danas je svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana (WBF) u 2024. godini.

Domaćin skupa bio je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, uz prisustvo izvršnog direktora Fonda Gjergj Murra i predstavnika Vijeća viših dužnosnika Fonda.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva iz BiH kao korisnika Fonda Zapadnog Balkana, skupu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora u BiH, ambasadori i šefovi diplomatskih misija zemalja članica EU i ugovornih strana Fonda, sa sjedištem u BiH, kao i Japana, Švicarske i Norveške, te šef Delegacije EU u BiH, kao i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.

U svom izlaganju, kojim je otvoren skup, Brkić je naglasio da je događaj upriličen s ciljem jačanja vidljivosti WBF-a, kako bi se što više organizacija civilnog društva i mladih u BiH upoznalo s radom Fonda i mogućnostima finansiranja njihovih ideja i projekata.

- Bosna i Hercegovina, kao predsjedavajuća WBF-a u 2024. godini, želi i da promoviše značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici - dodao je Brkić.

Gjergj Murra predstavio je dosadašnje rezultate rada Fonda i viziju njegovog daljnjeg razvoja. Naglasio je da ima prostora da se učini više jer nam stvarnost pokazuje koliko smo slični u ovoj regiji.

Predstavnici jednog broja organizacija civilnog društva iz BiH, dosadašnji korisnici granta Fonda, su s prisutnima podijelili svoja pozitivna iskustva i predstavili projekte koje su u proteklom periodu realizovali kroz finansiranje od strane WBF-a.

Na kraju skupa, Brkić je uručio certifikate o dodjeli grantova predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF.

Ugovorne strane WBF-a su zapadnobalkanska šestorka, a Konferencija ministra vanjskih poslova je glavno tijelo WBF-a. Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne saradnje u regiji.

Fond finansra projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne saradnje, istraživanja i saradnje u obrazovanju, naučne razmjene, te održivog razvoja.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura.

Pored toga, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da učestvuju u istraživanjima ili skupovima u nekoj od ugovornih strana.

Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata.

Fond se finansra iz kontribucija ugovornih strana, te donacija partnerskih država i organizacija.

#fond #JosipBrkić #MVPBiH #BiH