Članak

NAMETNUTA VLAST

Nikšić stopama Dodika za interese Čovića: Prijedlogom zakona o građevinskom zemljištu napao na državnu imovinu

Dok neki od ključnih aktera projekta Trojka podnose apelacije Ustavnom sudu BiH zbog odluka nametnute Vlade Federacije, Nermin Nikšić i družina spremaju se da kroz prijedlog zakona o građevinskom zemljištu zakucaju i posljednji ekser u tabutu države.

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

Dok neki od ključnih aktera projekta Trojka podnose apelacije Ustavnom sudu BiH zbog odluka nametnute Vlade Federacije, Nermin Nikšić i družina spremaju se da kroz prijedlog zakona o građevinskom zemljištu zakucaju i posljednji ekser u tabutu države Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, kako je danas objavio portal Istraga, Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i zamjenik predsjednika Naroda i pravde uputio je apelaciju zbog odluke Vlade FBiH, kojom je, suprotno Zakonu o zabrani raspolaganja državnom imovinom, omogućeno britanskoj kompaniji Adriatic Metals da promijeni namjenu šumskog zemljišta na području Vareša.

Prije nekoliko dana, tačnije 10. marta 2024. godine objavljena je informacija:

"Vlada Federacije BiH je danas na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU) utvrdila Prijedlog zakona o građevinskom zemljištu u Federaciji BiH koji će biti upućen u Parlament Federacije BiH".

I zanimljivo je da niko od nadležnih nije reagovao, iako u samoj vijesti piše:

"Reguliše se sticanje i zaštita prava na građevinskom zemljištu, kao i prestanak svojstva javnog dobra i uređenje građevinskog zemljišta. Propisuju se naknade koje se plaćaju prilikom korištenja građevinskog zemljišta, definišu prava i obaveze jedinica lokalne samouprave i vlasnika jednih spram drugih kada je u pitanju planska izgradnja i privođenje građevinskog zemljišta trajnoj namjeni…”.

Prijedlog zakona došao je iz FGU, na čijem je čelu Željko Obradović. A Obradović je jedan od onih budžetskih moljaca koji traju godinama i žive od budžeta i lojalnosti nekom političkom kumu. Kum Obradoviću je Dragan Čović koji ga kontinuirano drži na poziciji u FGU. Treba napomenuti da je Obradović bio ministar u HZHB, te da je među osnivačima Geodetskog društva HZHB, odakle je došao na čelo FGU.

Član 4 Prijedloga zakona o građevinskom zemljištu

U članu 4. Prijedloga zakona kaže se: ”Gradevinskim zemljištem raspolažu njegovi vlasnici, pod uslovima i uz ograničenja određena ovim zakonom i drugim važećim propisima. (2) Građevinsko zemljište koje je u zemljišnoj knjizi evidentirano kao društveno, državno vlasništvo, opštenarodna imovina ili erar bez upisanog prava korištenja drugog lica, ako po sili zakona nije postalo vlasništvo drugog lica, nakon stupanja na snagu ovog zakona upisat će se kao vlasništvo općine, općine u sastavu grada Sarajeva ili grada (nadalje: jedinice lokalne samouprave) na čijem se području nalazi, shodno odredbama Zakona o stvarnim pravima ("Službene novine Federacije BiH", br.66/13 i 100/13), ukoliko posebnim zakonom nije drugačije uredeno”.

Ranije je u Zakonu o građevinskom zemljištu pisalo: “Gradsko građevinsko zemljište može biti u državnom i privatnom vlasništvu”.



Dakle, osim što je za potrebe britanske kompanije izvršio prenamjenu zemljišta, Nermin Nikšić i Vlada FBiH na čijem je čelu odlučili su omogućiti tajkunizaciju državnog zemljišta. Jer, taj proces ne može se nikako drugačije posmatrati.

Dakle, nametnuti premijer Nermin Nikšić inače u dobrim odnosima s Čovićevim Obradovićem ne vidi ništa sporno u činjenici da bi novim zakonom o građevinskom zemljištu državna imovina otišla u nepovrat.

Stoga ću još jednom ponoviti da je Nikšićeva opaska da se ne treba zamarati “pričom o tamo nekim njivama” zapravo potpuni odraz njegovog odnosa spram državne imovine kao krucijalnog pitanja opstanka Bosne i Hercegovine.

Doduše, taj nezreo i nedržavnički odnos ima uporište i u činjenici da je i sam SDP BiH otimao tu državnu imovinu.

Otkako se ponovo učestalo druži s Miloradom Dodikom, Nikšić je sve skloniji djelovanju protiv interesa Bosne i Hercegovine. Primjera je mnogo a državna imovina možda i krucijalni. Akrobacija koju je izveo sa šumom u Varešu tek je kapljica u moru mogućnosti razvlašćivanja države od njene imovine ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o građevisnkom zemljištu.

A kada ostane bez imovine, odnosno teritorije kao jednog od uslova, država Bosna i Hercegovina bit će tek ljuštura koja čeka povjetarac da je odnese u nestanak.

Kako se to ne bi desilo, mora se apelovati na razum parlamentaraca u Federaciji da onemoguće usvajanje zakona kojim Nikšić i Obradović žele razvlastiti državu u korist tajkuna i lobija.

Zakon je već u Parlamentu Federacije i nema sumnje da će projekat Trojka, Nikšić i HDZ pokušati da iskoriste dimnu bombu evropskih integracija i proguraju zakon koji nas udaljava od opstanka države.

#AdriaticMetals #Država #hdz #KemalAdemović #NerminNikšić #RasimBelko #trojka #Vareš #VladaFederacije #izdvojeno #BiH