Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a

Clinton: Putin neće živjeti vječno, uz Ukrajinu moramo biti do kraja

Ponekad jednostavno morate rizikovati i to je ono što su svi uključeni prije 25 godina odlučili učiniti. Mislim da je to bilo dobro ulaganje. Učinili smo ispravnu stvar i proširili NATO koji se nastavlja širiti.

(Patria) - Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton branio je jučer na konferenciji u Pragu, održanoj povodom obilježavanja godišnjice pristupanja Češke, Poljske i Mađarske zapadnom odbrambenom savezu, odluku o širenju NATO-a prema istoku prije 25 godina tokom njegovog mandata.

- Ponekad jednostavno morate rizikovati i to je ono što su svi uključeni prije 25 godina odlučili učiniti. Mislim da je to bilo dobro ulaganje. Učinili smo ispravnu stvar i proširili NATO koji se nastavlja širiti - rekao je Clinton, prenosi Hina.

Tri bivše članice Varšavskog pakta, saveza kojim je dominirao Sovjetski Savez, ušle su u NATO 12. marta 1999. Varšavski pakt raspušten je sredinom 1991.

Bivši američki predsjednik rekao je i da Zapad mora stajati uz Ukrajinu do kraja borbe protiv Rusije. Ipak, izrazio je nadu da će s vremenom biti drugih opcija.

- Vjerovatno mu se neće svidjeti što ovo govorim, ali predsjednik Vladimir Putin neće živjeti vječno, kao ni ja - kazao je Clinton.

Odgovarajući na kritike da je širenje NATO-a zanemarilo ruske sigurnosne interese, Clinton je naglasio da je pokušao tokom svoja dva mandata, a zaključno početkom 2001., privući Ruse kroz Vijeće NATO-Rusija.

- Ponudili smo im priliku da učestvuju - dodao je Clinton.

Češki predsjednik Petr Pavel Clintonu je uručio češki orden Tomáša Garriguea Masaryka. Češki i njemački avioni preletjeli su iznad Praga kako bi se obilježila godišnjica ulaska tri zemlje u NATO.

#SAD #Ukrajina #Svijet