Članak

DODATNE ISPORUKE

Pentagon obećao Ukrajini oružje vrijedno 300 miliona dolara

Tek posljednjih dana zvaničnici su javno priznali da nisu samo ostali bez sredstava za popunu oružja, već da je prekoračeno 10 milijardi dolara.

(Patria) - Pentagon će Ukrajini dati oko 300 miliona dolara u oružju nakon što je pronašao neke uštede u svojim ugovorima, rekli su jučer visoki zvaničnici odbrane.

Prvi je to najavljeni sigurnosni paket Pentagona za Ukrajinu od decembra, kada je priznao da nema sredstava za popunu, prenosi RSE.

Tek posljednjih dana zvaničnici su javno priznali da nisu samo ostali bez sredstava za popunu oružja, već da je prekoračeno 10 milijardi dolara.

Sredstva za popunu omogućila su Pentagonu da povuče postojeću municiju, sisteme protivvazdušne odbrane i drugo oružje iz svojih rezervnih zaliha, da ih pošalje u Ukrajinu, a zatim sklopi ugovore za zamjenu tog oružja.

Najava pomoći dolazi u trenutku kada su poljski lideri u Washingtonu izvršili pritisak na SAD kada je riječ o osiguravanju sredstava za Ukrajinu u kritičnom trenutku rata.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u više je navrata molio Kongres za pomoć, ali republikansko rukovodstvo Predstavničkog doma nije bilo spremno da pitanje pomoći Ukrajini ponudi na glasanje, rekavši da svaka pomoć prvo mora odgovoriti na potrebe sigurnosti granica SAD-a.

Visoki zvaničnici odbrane rekli su da je Pentagon uspio ostvariti uštedu od oko 300 miliona dolara u ranijim ugovorima s Ukrajinom i, s obzirom na situaciju na bojnom polju, odlučio da je iskoristi i nastavi joj slati oružje.

Ovo je drugi put za manje od devet mjeseci da je Pentagon "pronašao" novac za dodatne isporuke oružja Ukrajini.

Prošlog juna, zvaničnici odbrane su rekli da su precijenili vrijednost oružja koje su SAD poslale Ukrajini za 6,2 milijarde dolara u posljednje dvije godine.

SAD su opredijelile više od 44,9 milijardi dolara pomoći Ukrajini od početka Bidenove administracije, uključujući više od 44,2 milijarde dolara od početka ruske invazije 24. februara 2022. godine.

#oružje #Ukrajina #Svijet