Članak

PODRŠKA ISLAMSKOJ ZAJEDNICI

Klub vijećnika Bošnjaka: Osuđujemo sve pokušaje omalovažavanja ideje gradnje centra 'Mevlana'

Smatramo da bi na taj način grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjer i za ostale lokalne sredine u BiH.

(Patria) - Klub vijećnika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara podržava legitimne zahtjeve Islamske zajednice BiH i Muftijstva mostarskog za izgradnjom Interkulturnog centra "Mevlana" u centralnoj zoni grada, na lokaciji Lakišića-harem.

"Smatramo da bi na taj način grad Mostar samo potvrdio svoj status multietičnosti i interkulturalnosti, te bio primjer i za ostale lokalne sredine u BiH", saopštio je Klub vijećnika Bošnjaka.

Istovremeno osuđuju sve pokušaje omalovažavanja ili delegitimizacije ideje izgradnje Interkulturnog centra "Mevlana", jer "u Mostaru može i mora biti mjesta za sve bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili bilo kakvu drugu pripadnost".

"Interkulturni centar 'Mevlana' legitimna je ideja prema kojoj se gradska administracija mora odnositi s jednakim nivoom pažnje i dobronamjernosti, kao i prema svim ostalim. Ono što važi za ostale mora važiti i za ideju izgradnje 'Mevlane'", ističe se u saopštenju.

Klub vijećnika Bošnjaka dao je podršku mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću i Islamskoj zajednici Mostara za izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana" i od gradske administracije zatražio da s dužnom pažnjom razmotri sve zahtjeve IZ u BiH i Mostarskog muftijstva, i da na njih odgovori.

Također, traže da se angažuju sve nadležne službe i odjeli kako bi se zahtjev za izgradnju "Mevlane" u centralnoj zoni po hitnoj proceduri uputio na razmatranje prema predviđenim procedurama.

Klub poziva međunarodne zvaničnike i organizacije (OHR, OSCE) da se u skladu sa svojim mandatom, ali i jasno pouzetim obvezama, uključe u rješavanje ovog pitanja, koje je od vitalnog značaja za muslimane, Bošnjake, ali i sve one koji žele istinski inerkulturni dijalog u Mostaru.

Također traže da OHR angažuje nezavisni tim, koji bi ispitao izdavanje svih građevinskih dozvola za gradnju objekata u centralnoj zoni Mostara.

Klub vijećnika Bošnjaka traži i da se što prije raspiše međunarodni javni poziv za izradu Regulacionog plana centralne zone Mostara, sa zadatkom da bude rezervisano mjesto za kulturne institucije svih građana Mostara.

Na kraju, Klub vijećnika poziva sve javne gradske zvaničnike, kao i građane da se jedni prema drugima odnose s dužnim poštovanjem i dobrim običajima.

#Mostar #Mevlana #MevlanaCentar #BiH