Članak

TEŽAK PROCES

Direktor CIA-e: I dalje postoji mogućnost dogovora za primirje u Gazi

Mislim da još postoji mogućnost za takav dogovor. I kao što sam spomenuo, to neće biti zbog nedostatka pokušaja s naše strane, blisko sarađujući s našim izraelskim, katarskim i egipatskim kolegama.

(Patria) - Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William J. Burns smatra da i dalje postoji mogućnost dogovora o prekidu vatre u Gazi, iako postoji još mnogo komplikovanih pitanja na koja treba odgovoriti.

- Mislim da još postoji mogućnost za takav dogovor. I kao što sam spomenuo, to neće biti zbog nedostatka pokušaja s naše strane, blisko sarađujući s našim izraelskim, katarskim i egipatskim kolegama.

Ovo je veoma težak proces. Mislim da niko ne može garantovati uspjeh. Jedina stvar za koju mislim da možete garantovati je da su alternative gore - rekao je Burns tokom saslušanja u Predstavničkom domu.

Iako su pregovori o postizanju primirja u izraelskom ratu protiv Gaze posljednjih sedmica izgledali obećavajuće, provedba je zastala posljednjih dana. Hamas i Izrael međusobno se optužuju za nefleksibilnost u ovom slučaju.

#Gaza #Svijet