Članak

PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA

Komšić: Naredni korak pokazat će može li ovako dejtonski uređena BiH uopće postati članicom EU

Preporuka Evropske komisije za otvaranje EU pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, svakako je dobra vijest za našu zemlju.

(Patria) - Preporuka Evropske komisije za otvaranje EU pregovora sa BiH svakako je dobra vijest za našu zemlju.

Naravno, ostaje još jedan korak, odnosno da tu preporuku razmotri i prihvati Evropsko vijeće na zasjedanju u martu, izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

- Da li će tamo odluka također biti pozitivna zavisi od svih zemalja članica, ali i od preostalih zadataka koje naša zemlja mora uraditi da bi svaka zemlja članica EU dala svoj glas za otvaranje pregovora sa BiH.

To se prevashodno tiče Zakona o sudovima BiH, kao i zakona kojim se štiti izborni integritet ili fer i pošteni izbori bez ikakvog prostora za namještanje - rekao je Komšić.

Ističe i kako ga posebno raduje eventualni sljedeći korak - screening ili pregled - koji će dati tačan odgovor na pitanje koje stalno postavljamo zvaničnicima EU - da li ovako dejtonski uređena BiH, s nedorečenim Ustavom koji sadrži sistemsku diskriminaciju i etničke alate za razne političke blokade, može uopće postati članicom EU.

- Ako bi briselska administracija, kao i institucije EU pristale da ovako uređena BiH može postati članicom EU, onda bi to bila velika pobjeda etno-nacionalista u BiH, kao i njihovih šefova u Zagrebu, Beogradu, pa zašto ne reći i u Moskvi.

Dakle, vijest iz Evropske komisije je svakako odlična i vidjet ćemo kako će se dalje ova priča razvijati i u kojem pravcu - dodao je Komšić.

#BiH #EvropskaKomisija #Predsjedništvo #PregovoriSaEU #UrsulaVonDerLeyen #ŽeljkoKomšić