Članak

NA POTEZU VIJEĆE EU

Evropska komisija i formalno preporučila otvaranje pregovora o članstvu sa BiH

Konačnu odluku o tome donosi Vijeće EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica.

(Patria) - Evropska komisija (EK) i formalno je preporučila otvaranje pristupnih pregovora između EU i Bosne i Hercegovine.

Konačnu odluku o tome donosi Vijeće EU, odnosno lideri država i vlada zemalja članica. A rasprava s ciljem donošenja konačne pozitivne odluke bit će održana na samitu koji je zakazan za 21. i 22. mart u Briselu, piše RSE.

Šefovi država i vlada EU donose odluku otvaranju pristupnih pregovora a ona mora biti jednoglasna.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen ranije danas potvrdila je da će ova institucija tokom dana preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između EU i BiH.

Tokom govora na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta, ocijenila je da je BiH učinila više napretka otkad je dobila status kandidata, nego za više od jedne decenije.

Izvještaj koji je objavila EK poslužit će raspravi na nivou lidera na predstojećem samitu naredne sedmice.

BiH ima status kandidata za punopravno članstvo od decembra 2022. godine.

Mišljenje EK dobila je u maju 2019. i u njemu je definisano 14 prioriteta podijeljenih u četiri područja: demokratija i funkcionisanje institucija; vladavina prava; osnovna prava i reforma javne uprave - koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

U decembru 2023., lideri EU izrazili su spremnost da otvori pristupne pregovore sa BiH i pozvali Komisiju da u martu objavi izvještaj o stepenu ispunjavanja ključnih kriterijuma, što će biti osnov za odluku lidera EU.

#EvropskaKomisija #Evropskaunija #politika #PregovoriSaEU #PristupniPregovori #BiH