Članak

NA VRHU LISTE

SAD dnevno proizvode najviše nafte u svijetu

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD dosegnula je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, podaci su Uprave za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva.

(Patria) - SAD u prosjeku proizvode 12,9 miliona barela nafte dnevno i vode na svjetskoj ljestvici proizvođača, šestu godinu zaredom, objavilo je ministarstvo energetike.

U decembru 2023. proizvodnja sirove nafte u SAD dosegnula je novi mjesečni rekord, premašivši 13,3 miliona barela dnevno, podaci su Uprave za podatke energetskog sektora (EIA) u sastavu ministarstva, prenosi Hina.

"SAD su u posljednjih šest godina konstantno proizvodile više sirove nafte od svih drugih zemalja, prema našoj međunarodnoj energetskoj statistici", saopštili su danas iz EIA, te dodaju da su male šanse da će druge zemlje u skorije vrijeme oboriti taj rekord.

Vlada Saudijske Arabije naredila je, pak, u januaru energetskom divu "Aramcu" da suspenduje plan o povećanju proizvodnje nafte i da cilja maksimalni održivi proizvodni kapacitet od 12 miliona barela dnevno, za milion barela manji nego su bili zacrtali 2020.

Saudijska Arabija vodeći je proizvođač Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) koja je sa saveznicima odlučila smanjivati opskrbu do sredine godine za 2,2 miliona barela dnevno kako bi podržala cijene u periodu posustajanja potražnje pod pritiskom slabog ekonomskog rasta.

#Nafta #SAD #Ljestvica #Proizvodnja #Biznis #ekonomija