Članak

NAKON SJEDNICE VM

Košarac: Zakon o Ustavnom sudu u aprilu stiže na dnevni red

(Patria) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je kazao da je važno ostati na dogovoru političkih partnera iz Laktaša kada je riječ o Zakonu o sudu BiH.

"Jedino adekvatno rješenje je dogovor domaćih aktera bez uplitanja stranaca uvažavajući ustavne nadležnosti. Nismo danas raspravljali zakon o sudu jer on nije usaglašen. Ključno pitanje je samo sjedište Apelacionog vijeća. I tu je jasan stav RS da RS može odrediti mjesto. Stranci itekako utječu na pravosuđe i lokacija treba što više biti udaljena od Sarajeva i od Satlera, Marfija i naravno Šmita. I cijenimo da imamo legitimno pravo da pregovaramo sa našim partnerima oko sjedišta. Vjerujem da se može postići dogovor. Rs ima kredibilnu osnovu da insistira na tom pitanju", kazao je Košarac.

Govoreći o procesu otvaranja pregovora EU sa BiH Košarac je rekao da će biti umjereni optimista uoči 21. marta kada zasjeda Evropsko vijeće.

„Bilo bi značajno i motivirajuće kada bismo dobili tačan datum pregovaranja. Nećemo zaboraviti zakon o Ustavnom sudu i prestanak mandata stranih sudija. Ono dolazi na dnevni red u aprilu i cijenim da ćemo to adekvatno rješavati sa partnerima. Ne treba zaboraviti ni zatvaranje kancelarije OHR-a", kazao je Košarac.

Dodao je da nije izgledno da će se prolongirati odlučivanje o Zakonu o sudu za 12 mjeseci ukoliko se ne postigne dogovor o sjedištu Apelacionog odjeljenja.

"To nije ni moguće ni adekvatno rješenje. Zašto nekome smeta da sjedište Apelacionog vijeća bude u Banja Luci", kazao je Košarac.

Nakon Košarca obratio se ministar prometa i komunikacija koji je kazao da nije lako hvaliti se nekim dostignućima i građanima objašnjavati da se nešto pomaklo.

"Nije loše da prva žena najveće političke zajednice EU to kaže za nas. Kada je uputila preporuku Evropskom vijeću da se otvore pregovori prešli smo jednu stepenicu ali nismo završili. U dva poglavlja koja se tiču transporta potrebno je donijeti 1400 odluka u samo jednom resoru. Mi tek započinjemo posao i zato treba da tražimo više od naših donositelja odluka.

Govoreći o Zakonu o sudu i nadležnostima koje su se spominjale, Forto je kazao da radne grupe rade na svim verzijama zakona.

"Radna grupa za zakon o sudu radi i kada oni daju tekst mi ćemo se izjasniti o tome", kazao je Forto.

#BiH #politika #StašaKošarac #stranesudije