Članak

VIJEĆE MINISTARA BIH

Krišto: Izjašnjavanje o Zakonu o sudu BiH ostavili smo za 19. mart

(Patria) - Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto obratila se javnosti nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH ističući da se danas nisu izjasnili o Zakonu o sudu BiH.

"Nismo uspjeli na sjednici se izjasniti - resorni ministar je predložio da im treba još dodatno vrijeme, od pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje po pitanju ovog zakona ostavili za sjednicu 19. marta", navela je Krišto.

Također, na sjednici je trebao biti razmatran i Zakon o zaštiti ličnih podataka.

"Međutim, do momenta otpočinjanja sjednice nismo dobili potrebna mišljenja. Odbori pri Vijeću ministara BiH nisu ga razmatrali, tako da, nismo bili spremni da ga dodamo na dnevni red. Ali, u svakom slučaju, ovaj vrlo važan i bitan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19.", dodala je.

"Imali smo također određeni broj odluka koji se tiču EU puta, o kojima se danas nismo izjašnjavali, a neke smo usvojili. Tako da, mogu kazati da sam zadovoljna sa svim onim što smo danas uradili."

Ona je istakla da Vijeće ministara BiH radi na principu konsenzusa i kompromisa.

"Nadam se da je takav princip nas doveo do toga da se predloži otvaranje pregovora EU i BiH. Očekuje nas konačna odluka Evropskog vijeća. Ja se nadam da će sve zemlje članice dati zeleno svjetlo i da će se pozitivno očitovati o onome što je Vijeće ministara uradilo u proteklih 13 mjeseci", kazala je Krišto.

Ona je dodala da su ostala brojna pitanja na kojima treba raditi. Potcrtala je da je to izborna reforma koja će omogućiti jednakopravnost svih građana u BiH.

"Naša obaveza je da radimo na svim zakonima, i o sudu, i graničnoj kontroli i ličnim podacima, izbornom zakonu, novom zakonu o VSTV. Sve ove reforme koje provodimo potrebne su nama u BiH zbog funkcioniranja BiH kao pravne države. U obavezi smo da uspostavimo Apelaciono odjeljenje i prijepor je to sjedište. Oko Izbornog zakona se razgovora na razini radne grupe. Ne vidim nijednog razloga da se ne provedu sve presude Ustavnog suda i evropske presude. Ako postoji parlamentarna većina na razini Parlamenta ona može izglasati promjene koje može, dok za izmjene Ustava treba dvotrećinska većina", kazala je Krišto.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je potvrdila da će ova institucija tokom dana preporučiti otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, a konačnu odluku donosi Evropsko vijeće na zasjedanju 21. marta.

#BorjanaKrišto #Zakonosudu #politika #BiH