Članak

SARAJEVO

Danas sastanak u vezi Kontakt tačke EUROPOL-a: Sattler bez reakcije, problemi sve veći

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Za danas je zakazan sastanak predstavnika institucija koji participiraju u Nacionalnoj kontakt tački za saradnju BiH i EUROPOL-a, a gdje ima velikih problema, a čemu javnost danima svjedoči.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se u povodu reakcije ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića, a koja je vezana baš za dešavanja u Nacionalnoj kontakt tački između Bosne i Hercegovine i Europola.

Tako je Isak od Nešića tražio može li javno objaviti saglasnost koju je MUP-u Rs-a dala Nacionalna zajednička kontakt tačka (NZKT) Bosne i Hercegovine s EUROPOL-om za uspostavljanje SIENA ekstenzije – zaštićenog kanala za komuniciranje – u sjedištu MUP-a RS-a u Banja Luci?

Nije ovo bilo neočekivano, jer Bošnjaci su opet povili kičmu pred željama političara iz Republike srpske, a sve je prikazano kao kompromis!

Podsjećamo, nakon deset godina BiH je napokon riješila problem kontakt tačke s EUROPOL-om. Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić hvalio se danima nakon potpisa kako će Kontakt tačka biti u Ministarstvu sigurnosti BiH.

I sada, zahvaljujući tome, da je mimo zakona i ustava Kontakt tačka izmještena iz Direkcije za korodinaciju policijskih tijela, Nešić faktički rukovodi Kontakt tačkom!?

Nacionalna zajednička kontakt tačka Bosne i Hercegovine za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira. Tačnije, u haosu je! U jednoj rečenici pojašnjeno, sve je mnogo bolje funkcioniralo prije uspostavljanja potpune saradnje sa Agencijom Evropske unije za saradnju na provođenju zakona (Europol)!

Ovo je bilo i za očekivati, jer je na putu uspostave kontakt tačke derogiran Ustav, kao i zakoni BiH, te se 'popustilo' zahtjevima predstavnika Republike srpske, pa je za sjedište kontakt tačke odabrano Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija (INTERPOL, EUROPOL, SELEC, policijski oficir za vezu) moraju biti smješteni na jednom mjestu.

Sada je sasvim jasno da je jedan od ciljeva izmještanja kontakt tačke iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i nepotpuno regulisanje rada bio stvaranje konfuzije i olakšavanje neovlaštenog uvida u informacije od strane pojedinih političkih opcija u BiH.

Valja istaći i da je šef delegacije EU u BiH Johann Sattler o svemu upoznat, ali ipak ne reagira, što dokazuje da čelnicima EU i nije baš stalo do stanja unutar BiH i kako država funkcionira, važno je predstaviti se u Briselu uspješnim diplomatom.

#EUROPOL #NenadNešić #RamoIsak #BiH