Članak

PREPORUKA EU

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji javnih nabavki 2024-2028, ranija istekla još 2020. godine

(Patria) - Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH naći će se i Prijedlog strategije javnih nabavki za 2024 – 2028 čiji je predlagač Agencija za javne nabavke BiH.

Ranija strategija istekla je 2020. godine, pa je usvajanje nove od izuzetne važnosti što će biti i podloga za donošenje novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Strategijom se predlaže unaprjeđenje procesa javnih nabavki, a u tom pravcu je predviđena i digitalizacija samog procesa.

Agencija za javne nabavke je uz podršku Razvojnog programa UN (UNDP) i Delegacije EU u BiH pripremila ovu Strategiju. Prilikom pripreme korištena je pomoć organizacije SIGMA prema čijoj metodologiji je i izrađena Strategija.

Proces izrade je podrazumijevao maksimalnu inkluziju svih relevantnih aktera (nadležne institucije, ugovorne organe, ponuđače, privredne komore, organizacije civilnog društva) kao i održavanje velikog broja konsultativnih sastanaka.

U Strategiji su navedene 43 mjere za implementaciju ciljeva koje uključuju 72 konkretne aktivnosti.

Usvajanje Strategije javnih nabavki značilo bi da BiH ispunjava jednu od dugogodišnjih preporuka Evropske unije, te pravi značajan iskorak u procesu pristupanja EU.

#EU #javnenabavke #strategija #Vijeceministara #BiH