Članak

PREMIJER MAĐARSKE

Orban: Trump planira okončati rat u Ukrajini prekidom finansiranja

On neće dati ni peni u ukrajinsko-ruski rat i stoga će rat završiti - rekao je Orban.

(Patria) - Mađarski premijer Viktor Orban, koji se vratio u zemlju nakon privatnog sastanka u SAD s Donaldom Trumpom, rekao je da bivši američki predsjednik ima prilično detaljne planove o tome kako okončati ruski rat protiv Ukrajine, i da Kijevu neće dati daljnja sredstva kako bi ubrzao kraj sukoba.

Govoreći kasno sinoć u intervjuu za državnu televiziju M1, Orban, čija je vlada odbila poslati oružje Kijevu dok je nastavila održavati veze s Moskvom, rekao je nakon sastanka s Trumpom da je "očito da Ukrajina sama ne može izdržati na nogama".

Putovanje mađarskog premijera uslijedilo je u trenutku kada republikanci u Zastupničkom domu Kongresa SAD blokiraju paket pomoći vrijedan 60 milijardi dolara, dok insistiraju na provođenju graničnih sigurnosnih mjera u zamjenu za podršku za slanje novca u Kijev.

Američki Senat već je odobrio paket, od kojeg se veći dio odnosi na to da Ukrajina kupuje američko oružje i vojnu opremu, prenosi RSE.

Američki predsjednik Joe Biden, demokrat koji je vjerovatni kandidat stranke za predsjedničke izbore u novembru, podržao je paket pomoći, ali Trump, koji ima više izolacionističku crtu, kritikovao je paket pomoći.

- On neće dati ni peni u ukrajinsko-ruski rat i stoga će rat završiti - rekao je Orban u intervjuu govoreći o Trumpu, koji je blizu da postane kandidat Republikanske stranke na izborima.

- Ako Amerikanci ne daju novac i oružje, a i Evropljani, onda će ovaj rat biti gotov. A ako Amerikanci ne daju novac, Evropljani nisu u stanju sami finansirati ovaj rat i onda će rat završiti - dodao je mađarski premijer.

Orban se istakao u EU po razilaženju s većinom čelnika bloka i održavanju veza s autokratskim vođama, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Orban je prošle sedmice otputovao u SAD, gdje se sastao s Trumpom u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi, odustajući od bilo kakvih sastanaka s Bijelom kućom tokom putovanja.

Trumpov predizborni štab je u saopštenju o sastanku održanom 8. marta naveo da su njih dvojica razgovarali o "širokom rasponu pitanja koja utječu na Mađarsku i SAD, uključujući najveću važnost jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije".

U izjavi se detaljnije ne komentarišu rasprave, niti se spominje Ukrajina.

Orban je rekao da se mir u Ukrajini prvo mora postići primirjem, a zatim potpunim mirovnim sporazumom, za šta Trump "ima sredstva". Nije dao više detalja.

Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je danas da je Kremlj upoznat s Orbanovom izjavom, ali nije imao komentara.

- Vidjeli smo to, ali nemamo šta reći, jer nisu ponuđeni nikakvi detalji i nije jasno kakav bi to plan (Trump) mogao biti - rekao je Peskov.

Orban je odbio poslati oružje Ukrajini kako bi joj pomogao u borbi protiv ruske invazije i kritikovao je zapadne sankcije protiv Rusije.

Više puta je pozivao na primirje u Ukrajini kako bi se okončao rat. Uvjeren da Kijev ne može dobiti taj rat, Orban stalno poziva na primirje.

#DonaldTrump #Mađarska #rusija #Ukrajina #ViktorOrban #Svijet