Članak

PREDSTAVIO REZULTATE

Kafedžić: 94 osobe podnijele ostavku zbog duplih funkcija, otkrili smo 126 falsifikatora diploma

(Patria) - Povodom godine dana od primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić prezentirao je rezultate rada.

Kazao je da su 94 osobe podnijele ostavku na duplu javnu funkciju, veći dio dobrovoljno, a nešto manji broj nakon pokretanja postupka.

"Tokom prošle godine Ured je zaprimio više od 600 prijava. 400 se odnose na prijavu korupciju, te druge nepravilnosti u zapošljavanju, zloupotrebi službenog položaja i javnih sredstava", kazao je šef Ureda.

Kafedžić je kazao da će uskoro biti dostupan i registar ugovora o djelu na koje se troše milionski iznosi.

Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u KS sedam prijavitelja je dobilo status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Na pitanje novinara koliko je na osnovu prijava Ureda pokrenuto istraga i podignuto optužnica Kafedžić je kazao kako su utvrdili 126 falsifikatora diploma.

„Mi smo do sada kaznili preko 330 političara zbog neprijavljivanja imovine, utvrdili smo 126 falsifikatora osoba koje su falsifikovale diplome, podnijeli smo isto toliko krivičnih prijava. Na desetine je presuđenih lica za krivotvorenje. Podnijeli smo na desetine krivičnih prijava za druge anomalije i očekujemo da druge institucije adekvatno postupaju kao što su MUP KS i Tužilaštvo KS. Često dođemo u situaciju da sve odradimo što je do nas, a onda čekamo na druge institucije", kazao je Kafedžić.

Istakao je da je u Kantonu Sarajevo 11.000 nosilaca javnih funkcija na koje se primjenuje ovaj zakon.

Kafedžić je iznio zanimljivu tezu da zbog rada Ureda djeluje da je najviše korupcije prisutno u Sarajevu, te pozvao i druge kantonalne urede da slijede njihov primjer.

Zamjenica ambasadora SAD Deborah Mennuti kazala je da je važno za BiH da unaprijedi svoje napore na borbi protiv korupcije.

"Raširena korupcija uključuje i pravosudni sistem i narušava tkivo BiH. Korupcija navodi mlade ljude da odlaze iz BiH. Dobra vijest je da implementacijom zakona i uvođenjem posljedica za one koji zloupotrebljavaju funkciju Ured je počeo uvoditi promjenu. Ured ima ključnu ulogu da spriječi da javni dužnosnici ostvare ličnu korist na štetu građana Sarajeva. Mi ćemo nastaviti podržavati Ured i vjerujemo da će inspirisati druge urede", kazala je Mennuti.

Istakla je da je prije 10 godina donesen zakon u sukobu interesa u FBiH ali koji nema ko provoditi.

"Federaciji BiH treba pravni okvir da omogući borbu protiv korupcije. Već 10 godina je prošlo otkako je federalni zakon usvojen ali nije proveden", kazala je.

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić-Kadenić kazala je da je ovaj Zakon i dalje jedini zakon ovakve vrste u BiH koji regulira sukob interesa, zaštitu prijavitelja korupcije i jačanje javnog sektora kroz jačanje integriteta.
„Ured je bio spreman i kapacitiran da počne primjenjivati zakon. Ministarstvo stoji na raspolaganju da pristupi izmjenama i dopunama ovog zakona tamo gdje su se odredbe pokazale neprovodivim", kazala je Softić-Kadenić.

Julian Reilly, britanski ambasador u Bosni Hercegovini, rekao je da je današnji događaj dobrodošla prilika da se obilježe izuzetni rezultati ostvareni u prvoj godini primjene Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo.

“Ovaj zakon je pokazao svoju važnost i učinak. Iako rješava jedinstvene izazove s kojima se suočava kantonalna razina u Sarajevu, Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo također je stvorio priliku za druge regije i razine vlasti. Zakon demonstrira transformativnu moć zakonodavstva u poticanju društva bez korupcije. Zajedno se radujemo budućnosti koja će biti izgrađena na integritetu, transparentnosti i povjerenju. Istinski pozitivne inicijative mnogi će primijetiti i podržati, ali će ih, nažalost, napadati oni čiji se status kroz ove inicijative ispituje. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva stoji rame uz rame sa svima onima koji pokazuju svoju odlučnost u borbi protiv korupcije i zaštiti vrijednosti koje donose dobrobit građanima ove prekrasne zemlje”, rekao je ambasador Reilly.

#Istrage #javnafunkcija #optužnice #ostavke #UredZaBorbuProtivKorupcije #zakoni #BiH