Članak

SARAJEVO

Zakon o Sudu BiH sutra na sjednici Vijeća ministara, u prvom pozivu nije bio na dnevnom redu!

(Patria) - Na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara BiH koja je zakazana za sutra 12. marta naći će se i Zakon o sudu Bosne i Hercegovine. Ova tačka dnevna reda naknadno je ubačena, jer u prvobitnom pozivu za sjednicu Vijeća ministara ova tačka dnevnog reda nije bila planirana.


Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude suglasna, dodajući da predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da riskira odnose u okviru partnerstva na niovu BiH i to učini unilateralnim.

Krišto je inače u pismu upućenom evropskom komesaru Oliveru Varhelyju i njavila da bi ovaj zakon trebao biti na narednoj sejdnici Vijeća ministara BiH, a što je izazavlao veliku buru i negodovanje u Republici srpskoj, tačnije SNSD-u koji čini vlast na državnom niovu sa HDZ-om i stranakama Trojke.

Ali, zakon se ipak našao na dnevnom redu.

Zakon se našao na dnevnom redu

Zakon o sudu BiH je još jedna od uslova Evropske komisije da bi BiH otvorila pregovore za članstvo u EU.

BiH je usvojila Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teorističkih organizacija, kao i Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o državnoj službi. Tome su dodali i usvojen Sporazum o otvaranju pregovora s Frontexom.

Što se tiče Zakona o sudu BiH, među političkim liderima Trojke i SNSD-a i dalje je najveća kočnica sjedište Apelacionog odjeljenja. Dok Trojka insistira na Istočnom Sarajevu, Dodik želi da sjedište bude u Banjoj Luci, tačnije što dalje od Sarajeva.

Opozicija pak ponavlja da je najveći problem s ovim zakonom nadležnost, a ne to gdje će biti smješten.

(A.Č.Z.)

#BorjanaKrišto #MiloradDodik #VijećeMinistara #ZakonOSudu #BiH