Članak

ČEKA ODGOVORE

Toni Vukadin je općinski i gradski vijećnik i jedan od direktora u Razvojnoj banci FBiH: Ne zna da li je u sukobu interesa

(Patria) - Toni Vukadin aktuelni je općinski i gradski vijećnik Naroda i pravde u Općinskom vijeću Novi Grad i Gradskom vijeću, a od decembra 2023. godine je preuzeo i poziciju vršioca dužnosti izvršnog direktora za upravljanje rizicima u Razvojnoj banci FBiH.

Na tu poziciju imenovan je odlukom Vlade Federacije BiH koja je na sjednici 30. novembra 2023. godine dala saglasnost Nadzornom odboru Razvojne banke FBiH da imenuje vršioce dužnosti članova Uprave ove institucije.

S obzirom da Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo predviđa da nosilac javne funkcije, što u ovom slučaju jeste Vukadin jer je izabrani vijećnik, ne može obavljati više od jedne funkcije osim ako posebnim propisom nije drugačije određeno, pitali smo ga da li je u sukobu interesa.

Vukadin je za Patriju kazao da je uputio dopise na četiri adrese od kojih traži mišljenje da li je u sukobu interesa. Dopis je uputio Uredu za borbu protiv korupcije KS, Federalnom ministarstvu pravde, Centralnoj izbornoj komisiji i Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa. Kazao je kako su CIK i Komisija odgovorili da nisu nadležni, dok je iz Ureda za borbu protiv korupcije dobio uputu da se obrati Federalnom ministarstvu pravde.

„Specifična je situacija jer je institucija na nivou FBiH. Još uvijek čekam odgovor Ministarstva pravde FBiH“, kazao je Vukadin.

Prema Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije KS također se navodi da se ograničenja obavljanja javnih funkcija odnose na sve nivoe vlasti kojr su definisane zakonima koji regulišu istu materiju na drugim nivoima vlasti.

Bez obzira što je Vukadin imenovan u svojstvu vršioca dužnosti on već četvrti mjesec obavlja duple funkcije.

Na pitanje da li će se prijaviti na konkurs za mandat izvršnog direktora kazao je da još uvijek nije donio odluku.

Konačnu riječ da li je u sukobu interesa dat će Federalno ministarstvo pravde.

#duplefunkcije #NIP #sukobinteresa #ToniVukadin #zakon #BiH

One of the many fantastic soccer games available on our website is penalty shooters 2, which you can play for free online.