Članak

BRISEL

Evropska komisija za početak pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali još se dosta toga mora uraditi

(Patria) - Evropska komisija preporučit će Evropskom vijeću da se Bosni i Hercegovini odobri naredna faza integracija u Evropsku uniju.

Kako je Politicki.ba saznao, sutra će se komesari očitovati o već usaglašenom prijedlogu da se našoj zemlji dodijeli status pregovarača.

"Preporučujemo da se otvore pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", stoji u predloženom tekstu odluke.

Ali, ima i "caka".

"Još se dosta toga mora uraditi", stoji u dijelu predložene odluke.

To "dosta toga", očito, ostavljeno je za proces pregovora.

Bosna i Hercegovina naći će se na dnevnom redu martovskog samita Evopskog vijeća.

Taj format zasijedanja vrhovnog organa EU koji čine predsjednici država ili vlada 27 članica Unije pred sobom će imati i ovaj prijedlog Evropske komisije.

Očekuje se da ga oni odobre i da BiH formalno zakorači u novi - dug i izuzetno detaljan i mukotrpan - proces pregovora s EU o svom pristupanju tom prestižnom bloku.

BiH, po svemu sudeći, neće dobiti konkretan datum početka pregovora, čemu su se neki politički lideri nadali ili iz neobaviještenosti ili zbog vlastitih po(pu)li(s)tičkih nagona. Jednostavno, EU tako ne radi.

Ukrajina i Moldavija dobile su prošlegodine pregovarački status. No, pregovori još uvijek nisu počeli.

BiH je krajem 2022. godine dobila status kandidata. Tada je objašnjeno da je to "nagrada građanima koji žele evropsku budućnost".

Potom je aktiviran proces priprema za pregovarački status.

Prijedlogom odluke Evropske komisije, prolazi se i ta faza.

S početkom pregovora, što bi se moglo desiti i za godini dana od dana odobravanja ovog statusa, BiH ulazi u proces adaptacije svog sistema za pristupanje Uniji. Niti jedna država taj posao nije završila bez najmanje jedne (sveobuhvatne) promjene svog ustava..

#Bosna #Brisel #EU #Evropskovijeće #BiH