Članak

NAJRADOSNIJI MJESEC

Prva teravija u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu: Veliki broj vjernika na namazu, Baščaršija odiše ramazanom

Prva teravija u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu (Foto: Patria)

(Patria) - Zalaskom sunca večeras je nastupio najodabraniji mjesec u islamu - ramazan. Nakon što su radosni mjesec dočekali uz kandije i prigodan program, vjernici širom Bosne i Hercegovine nakon jacije-namaza klanjali su i prvu teraviju.

Teravija je namaz koji je vezan uz ramazan, a u sarajevska Gazi Husrev-begova džamija bila je premala da primi vjernike koji su željeli kljanjati prvi ramazanski teravih namaz.



Inače, i pored vremena koje nije baš naklonjeno boravku na otvorenom, Baščaršija je večeras odisala posebnim ozračjem zbog dolaska ovog mubarek mjeseca. Širio se i miris tradicionalnih ramazanskih somuna, kao jedan od tradicionalnih pokazatelja dolaska odabranog mjeseca

Na munarama sarajevskih džamija upaljeni su kandilji, a s Žute tabije pucnjem iz topa označen je početak ramazana.

Sehur ((početak posta) prvog dana ramazana u Sarajevu je ove godne u 4 sata i 25 minuta. Iftar je 17.53 sati.

Vjernici u ramazanu, a naročito tokom posta vrijeme provode zikrenjem, slušajući mukabele, učeći i razumijevajući Kur'an, klanjajući dobrovoljne namaze, zajedničkim organizovanjem sehura i iftara i činjenjem dobrih djela.

#Baščaršija #BosnaiHercegovina #DobrihDjela #GaziHusrevBegovaDžamija #Kur'an #MubarekMjesec #Ramazan #Sarajevo #Somuni #BiH