Članak

VODA JE NAJVAŽNIJA

Nastupa ramazan: Kako zadržati hidrataciju organizma tokom posta, šta piti osim vode?

(Patria) - Sa zalaskom sunca večeras će nastupiti najodabraniji mjesec u hidžretskom kalendaru muslimana, a post kao ključni segment ramazana jedna je od obaveza vjernika.

Ramazanski post zahtijeva uzdržavanje od hrane i pića tokom dana. S obzirom da je ljudskom tijelu voda neophodnija od hrane evo nekoliko preporuka koje vrste tečnosti unositi u organizam tokom posta.

Voda: Voda je najvažnija tečnost tokom posta. Održava hidrataciju i pomaže tijelu da se osjeća bolje.

Čaj: Blagi čajevi, poput zelenog čaja ili kamilice, mogu biti dobar izbor. Čaj može pomoći u smirivanju želuca i ublažavanju žeđi.

Limunada: Svježe iscijeđena limunada je osvježavajuća i hidratantna. Dodajte malo meda ili đumbira za dodatni okus.


Mlijeko: Ako preferirate mliječne napitke, obratite pažnju na umjerenu konzumaciju. Mlijeko je bogato hranjivim tvarima, ali može biti teško za probavu ako se pije u velikim količinama.

Supa: Topla supa, poput pileće ili povrtne supe, može pružiti osjećaj sitosti i dodatnu hidrataciju.

Voda s hurmama: Hurme su tradicionalno voće koje se koristi za prekid posta. Napravite hurma vodu tako što ćete potopiti hurme u vodu tokom noći i zatim je popiti prije sehura.

Važno je da se pridržavate umjerenosti i da izbjegavate previše šećera ili kofeina. Slušajte svoje tijelo tokom posta i prema tome određujte količinu i tekućinu koju ćete unijeti. Neka vam ovaj sveti mjesec bude blagoslovljen!

#Čaj #HurmaVoda #Limunada #Mlijeko #Post #Ramazan #Supa #Umjerenost #Voda #BiH