Članak

OSTAVKA JE ČIN MORALNIH

Nermine Nikšiću, jačanje energetskog potencijala srpskog sveta nije samo izdaja već i krivično djelo!

Piše: Rasim Belko @rasimbelko

“Podsjetit ću vas da je prvobitno bilo zamišljeno da u projektu Srednja Drina učestvuju Republika Italija, Republika Srbija i Republika srpska. Našim direktnim angažmanom i dogovorom sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem i čelnicima Rs, predsjednikom Rs Miloradom Dodikom i premijerkom Željkom Cvijanović, u projekat je pored Elektroprivrede Rs uključena i Elektroprivreda BiH, odnosno Vlada Federacije BiH”, govorio je krajem 2013. godine Zlatko Lagumdžija, tada predsjednik SDP-a BiH i šef bh. diplomatije.

A projekat Srednja Drina ponovo je došao u žižu javnosti iako je Lagumdžija negdje daleko na East Riveru, nakon što je Nermin Nikšić, sadašnji predsjednik SDP BiH i premijer FBiH kazao da su on i Radovan Višković, premijer Rs pokušali oživjeti projekte na Drini. Nikšić je dakle i u ono Lagumdžijino vrijeme i sada sklon pregovarati s Dodikom i njegovim ljudima o problemima i projektima koji se ne mogu realizovati bez uključivanja države.

Nikšić je razgovore s Viškovićem ekskluzivno saopćio u emisiji Klixa, bez da je rekao o kojem je projektu riječ. Javnost je s pravom pomislila da je riječ o projektu Buk Bijela, ali su iz Vlade Rs potom reagovali i poručili: “Pomenute mogućnosti raspodjele vlasničkog udjela - Srbija 50 odsto, Rs i FBiH po 25 odsto, o kojima je govorio Nikšić, odnose se na eventualnu mogućnost raspodjele vlasništva, ali za projekat `Srednje Drine`", rekli su iz Vlade Rs i dodali: “Projekat "Srednje Drine" odnosi na lokaciju od Bajine Bašte do Zvornika, gdje je rijeka Drina granica, a tu je apsolutno ravnopravan partner i Republika Srbija, tako da na tu temu sa "Elektroprivredom Srbije" i rukovodstvom Srbije nije razgovarano”.

Dakle, Nermin Nikšić nam je ekskluzivno prodao šuplju. Ili možda nije. Projekat Srednja Drina posljedica je dogovora Vučić, Berluskoni, Dodik. Izvorni projekat nastao je na tom ugovoru, a čak je potpisana neka forma ugovora između italijanske Seci Energia, Elektroprivrede Srbije, te Elektroprivrede Rs. S obzirom da je u projekat uključena članica EU, iz Rs su pristali da se i Elektroprivreda BiH (Federacija BiH) uključi u projekat. Po tom dogovoru, Italija bi imala 51 posto udjela, a Srbija i Rs po 24,5 posto. Potom je Rs pristala poloviti udjel s FBiH pa bi im pripalo negdje po 12,25 posto. Dakle, nigdje one raspodjele o kojoj je Nikšić govorio.

No, projekat je zapeo negdje između Beograda i Rima, pa je cijela priča pala u zapećak. Je li Italija odustala nije poznato, ali teško je to očekivati s obzirom na vrlo povoljne uvjete.

No, iako jeste, šta to onda Nikšić dogovara. Ništa drugo nego energetski srpski svet. Jer, Srbija, s kojom se usput rečeno nije ni pregovaralo dobila bi 50 posto, dok bi Rs i FBiH dobile po 25 posto. U projektu ne bi bila Elektroprivreda HZHB, niti bi Elektroprijenos bio uključen. Dakle, Rs bi bila u prilici da svojih 25 posto prepusti Srbiji koja bi onda imala 75 posto. I zato saopćenje Vlade Rs više izgleda kao dobro osmišljena laž da se prikrije brzopleti Nikšić.

Zbog toga skloniji sam vjerovati da je Nikšić ipak pregovarao oko projekta Buk Bijela, izlanuo se, pa onda pokušao spinovati. Jer, Srednja Drina je samo pokušaj projekta, a Buk Bijela projekat zapeo u pokušaju. A zapeo je zbog Odluke Ustavnog suda i dužnosti Komisije za koncesije da riješi problem, s obzirom da je Drina državna imovina. Komisiju u strahu od odluke blokira Dodikov Staša Košarac, zbog čega Buk Bijela visi u zraku.

I tu treba tražiti odgovor je li Nikšić izdao državne, pa i entitetske interese? Jer, Buk Bijela je ipak opipljiv projekat, za razliku od Srednje Drine. I zbog toga bi Nikšić, ukoliko je govorio o projektu Srednja Drina trebao izaći pred javnost i reći šta je govorio ili dogovorio. A ne u tv intervjuu muljati kako ga neko pogrešno prenosi, bez da objasni na šta je mislio i o čemu se dogovarao. Jer, u emisiji Klixa povikao je “ekskluzivno”, pa ostao nedorečen.

U cijeloj priči čudi izostanak reakcije opozicije i ostatka vlasti. Jedini je reagovao Šemsudin Mehmedović koji od Nikšića s pravom traži ostavku, jer ako je već pregovarao a Srbiju nije uslovio s dugom za vodne resurse od 4,5 milijardi KM, onda je izdao interese države.

“Jedno je graditi dobrosusjedske odnose, ali zašto uvijek na štetu Bosne!? Obzirom da me Nikšić prozvao i rekao da lažem, poručujem Nikšiću da pročita moju reakciju gdje je jasno navedeno i oko gradnje HE na toku srednja Drina i oko HE Buk Bijela. Jasno je da je Nikšić pustio obje informacije i jasno je kojim su se slijedom pojavile te da je ispipavao puls javnosti i svjesno manipulirao i stvarao zabunu. Drago mi je da je potvrdio da je istina da ne namjerava Srbiju usloviti plaćanjem duga, To nije ni spomenuo”, poručio je Mehmedović Nikšiću.

U cijeloj priči ne treba zaboraviti da je za predsjednika SDP-a BiH priča o državnoj imovini “priča o nekim tamo njivama”. U ovom slučaju za Nikšića su očito i bh. rijeke samo tamo neka Drina.

Ukoliko je Nikšić zaista razgovarao s Viškovićem onako kako to navode iz Vlade Rs onda je jasno da je premijer Federacije izdao državne interese s te pozicije i optužbe u javnosti morale bi zamijeniti prijave za krivično djelovanje protivno interesima države Bosne i Hercegovine. Svako djelovanje protivno odlukama Ustavnog suda je krivično djelo, pa tako i ovo. Nesumnjivo je da bilo kakvo pregovaranje sa Srbijom i njenim partnerima u BiH mimo odluke o državnoj imovini i bez državnih organa je IZDAJA u punom sadržaju tog pojma.

Od Lagumdžije do Nikšića očito se ništa u SDP promijenilo nije. I dalje vrlo dobro služe interesima SNSD-a i Srbije!

#BiH #državnaimovina #HEBukBijela #izdvojeno #MiloradDodik #NerminNikšić #RadovanVišković #RasimBelko #RepublikaItalija #RepublikaSrbija #RepublikaSrpska #SrednjaDrina #ŽeljkaCvijanović #ZlatkoLagumdžija