Članak

MINISTARSTVO FINANSIJA

SAD uvele sankcije kompanijama zbog veza s ruskim Wagnerom

Sjedinjene Američke Države su u petak objavile sankcije dvjema kompanijama zbog njihove uloge u podršci plaćenicima iz ruske grupe Wagner.

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su u petak objavile sankcije dvjema kompanijama zbog njihove uloge u podršci plaćenicima iz ruske grupe Wagner, napominjući da je Moskva pokušala iskoristiti povezana preduzeća kako bi osigurala prihode i svoje interese u Africi.

„Sjedinjene Države ostaju fokusirane na razbijanje mreža koje omogućavaju ruske ilegalne i destabilizirajuće aktivnosti u Africi“, rekao je Brian Nelson, zamjenik američkog ministra finansija za terorizam i finansijsku obavještajnu djelatnost, prenio je AFP.

U saopštenju, Ministarstvo finansija navodi da su ciljani „tražili novčanu dobit od nezakonitog vađenja prirodnih resursa“. Oni su također navodno podržavali Wagner grupu i druge povezane s njenim bivšim vlasnikom Yevgenyem Prigozhinom.

Prigozhin je poginuo u augustu 2023. godine, nakon što se srušio avion na letu iz Moskve za Sankt Peterburg, zajedno sa svojim glavnim saradnicima, dva mjeseca nakon što su pokušali srušiti rusko vojno rukovodstvo.

Među subjektima na meti je i Bois Rouge, također poznat kao Wood International Group, drvna kompanija sa sjedištem u Centralnoafričkoj Republici.

Rečeno je da je to posao povezan sa Prigozhinom, koji dobija koncesiju u zamjenu za usluge koje je Wagner pružao u republici. Drugi subjekt je Broker Expert, firma sa sjedištem u Rusiji za koju se kaže da ima „dugo iskustvo u podržavanju Prigozhinovih postignuća širom Afrike“.

Grupa Wagner raspoređena je u Mali, Centralnoafričku Republiku i navodno Burkinu Faso. Washington je uveo sankcije mnogim subjektima i pojedincima zbog njihove podrške grupi i drugim ruskim privatnim vojnim kompanijama, prema američkom ministarstvu finansija.

#SAD #Sankcije #Svijet #WagnerGrupa