Članak

SJEVERNOKOREJSKI LIDER

Kim Jong Un vodio vježbu artiljerijskog gađanja u blizini Seula

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un vodio je vježbu artiljerijskog gađanja Korejske narodne armije.

(Patria) - Sjevernokorejski lider Kim Jong Un vodio je vježbu artiljerijskog gađanja Korejske narodne armije, izvjestio je državni mediji KCNA u petak, prenosi Reuters.

Vježba, izvedena u četvrtak, uključivala je jedinice u blizini granice i u dometu gađanja „neprijateljske prijestonice“, rekla je KCNA, misleći na južnokorejski glavni grad od skoro deset miliona stanovnika i dodala da je „ispunila važne vojne misije za odvraćanje od rata“.

Južnokorejski združeni štab (JCS) saopštio je da je vojska Sjeverne Koreje testirala višecijevne raketne bacače i samohodne artiljerijske sisteme prema Žutom moru.

JCS je saopštio da prati vojne aktivnosti Sjeverne Koreje jer su u toku vježbe koje izvode južnokorejska i američka vojska. Vježbe, poznate kao „Štit slobode“, počele su u ponedjeljak sa dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu.

Sjeverna Koreja je napravila „više pokušaja“ da ometa GPS signale u blizini granice Južne Koreje od utorka, navodi JCS u zasebnom saopštenju, dodajući da nije pričinjena šteta, ali upozorava na posljedice.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta rekao da su zajedničke vježbe Južne Koreje i SAD-a „rutinske i defanzivne prirode“ i pozvao Sjevernu Koreju „da se suzdrži od daljnjih provokativnih, destabilizirajućih akcija i vrati se diplomatiji“.

KCNA je saopštila da je vježba u četvrtak imala za cilj povećanje borbene gotovosti i ratne sposobnosti. Kim je pozvao vojsku da nastavi sa pripremama kako bi artiljerijske jedinice mogle „preuzeti inicijativu nemilosrdnim i brzim udarima u trenutku njihovog ulaska u stvarni rat".

„Naglasio je potrebu da se svi artiljerci cijele vojske obuče u stručnjake za artiljerijsku borbu... i postavio važne zadatke za zaokruživanje artiljerijskih ratnih priprema“, javlja KCNA pozivajući se na lidera države.

Ministar odbrane Južne Koreje, Shin Won-sik, posjetio je u četvrtak Komandu odbrane glavnog grada i naredio čvrst odgovor ako Sjeverna Koreja napravi provokacije usmjerene na glavni grad.

Ranije ove sedmice, sjevernokorejski državni mediji rekli su da je Kim pregledao terensku obuku vojnika u velikoj vojnoj operacijskoj bazi u zapadnom dijelu zemlje.

#KimJongUn #SjevernaKoreja #vojnaVježba #Svijet