Članak

NESIGURNI SMO

U Sarajevu se puca, bacaju bombe: Okerić i Katica ne žele sjednicu Skupštne KS da ne kvare bajku o Trojkinom gradu iz snova

Foto: N1

(Patria) - Na sarajevskoj Baščaršiji danas je ranjena djevojka, koja je hicima iz vatrenog oružja zadobila povrede.

Riječ je o djevojci rođenoj 2001. godine, a zadobila je povredu desne potkoljenice nakon čega je prebačen na KCUS.

Informacija iz MUP-a KS kaže da je djevojku ranio muškarac rođen 1994. godine, koji je potom uhapšen, a da se na mjestu događaja nalazi i pištolj, oružje kojim je izvršeno ovo krivično djelo.

Sve je isto u Sarajevu zar ne. U čituljama i policijskim izvještajima čitamo imena djece ovog grada koja kao žrtvre bivaju predmet trodnovenog interesa javnosti, nakon čega dolaze na red drugi slučajevi.

Krajem januara ubijen je Faris Pendek, na Otoci, a nakon svađe u saobraćaju. Bilteni redovno sadrže izvještaje o bačenim bombama tokom noćnih sati u sarajevskim naseljijma. U saobraćaju stradaju pješaci, a takav sluaj zabilježen je sinoć u centru grada.

MUP Kantona Sarajevo očigledno nije u stanju osigurati sigurno životno okruženje građanima glavnog grada i Kantona Sarajevo. No, umjesto da to priznaju i traže rješenje, oni ponavljaju kako je sigurnosna sitacija dobra iako su proteklog vikenda zabranili dolazak Hordi zla na Grbavicu, jer evidentno nisu mogli osigurati sigurnost pri dolasku i na samom događaju.

S druge strane, ni rukovodstvo Skupštine KS ne dozvoljava održavanje sjednice o sigurnosnoj situaciji. Zanimljivo, Skupštinom i MUP-om KS rukovode kadrovi Naroda i pravde. Na čelu Skupštine je Elvedin Okerić, na čelu MUP-a KS Admir Katica.

Stoga je pitanje čekaju li kadrovi Naroda i pravde u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da pucnjave, saobraćajne nesreće, bombaški napadi, pljačke... postanu masovni pa da se onda organizuje tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji.

I nije tačno da te sjednice ne mogu promijeniti. Jednostavno je, ukoliko ima volje umjesto zakonskog okvira koji je zapravo smeće od rješenja koji su davno nametnuli Britanci, vrijeme je da kaznena politika bude prikladnija podneblju i vremenu u kojem živimo. Jer, nerijetko čitamo o pucnjavama i ranjavanju u predjelu ispod pojasa, a počinioci uglavnom budu na slobodi za nekoliko dana. Dakle, promjenom zakonskog okvira kriminalnu gerilu treba smjestiti u zatvor, gdje joj je i mjesto, a ne vraćati na ulicu da ponavljaju nedjela.

Isto se odnosi i na saobraćaj, koji se ne može riješiti kako je Katica zamislio radarima, nego aktivnijim radom policije, ali i uvođenjem videonadzora u saobraćaju, te promjenom kaznenih odredbi i za ovaj segment krivičnih djela.

Može se, ali kadrovima NiP-a očigledno ne odgovara da kvare idilu predsjednika Elmedina Konakovića kako je u Sarajevu sve super i bajno jer tu vlada projekat Trojka.

(R. Be.)

#AdmirKatica #ElmedinKonaković #ElvedinOkerić #FarisPendek #Grbavicu #HordiZla #KCUS #MUPKS #Otoci #Sarajevo #bih