Članak

MARIJIN DVOR

Majke preminulih doktorica otkrile ploču Azri i Almi: Neka budu opomena svima nama, ali i političarima da kazne budu veće

Majke preminulih doktorica otkrile spomen-ploču (Foto: Patria)

(Patria) - Na mjestu stravične nesreće u kojoj su dvije mlade doktorice izgubile život Azra Spahić na licu mjesta, a Alma Suljić skoro mjesec kasnije na Marijin Dvoru danas je otkrivena spomen-ploča Azri i Almi.

Na ploči je uklesan natpis: “Postoje životi koji kratko traju, a mnogo više ostave i daju… “, a posvećen je, kako su naveli iz Gradske uprave Sarajeva, sjećanju na tragično ugašene mlade živote.

Majke Alme i Azre smogle su snage i otkrile spomen-ploču.

Majka stradale Alme Suljić, Adela Suljić, kazala je da ova ploča treba osvijestiti sve nas i zahvalila se na realizaciji.

"Moramo biti svjesni problema u društvu i da uradimo sve što je u našoj moći da se promijene neke stvari. Moramo biti svjesni ozbiljnosti učesnika u saobraćaju. Ne smijemo voziti preko ograničenja, u alkoholisanom stanju...Moramo da detektujemo i spriječimo probleme. Političke stranke treba da se udruže i da urade sve kada je riječ o promjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja. Kazne moraju da budu veće. Želimo da svako ko prođe ulicom kada ugleda ovu ploču sjeti se tragedije i bude svjestan prave vrijednosti u životu. Budimo tolerantniji i ponašajmo se u skladu sa moralnim vrijednostima”, kazala je.

Njen suprug Edin Suljić kazao je da ne treba dokazivati nešto što je jasno i čisto kao suza.

"Počinitelj treba da dobije maksimalnu kaznu, kao opomena budućim eventualnim počiniteljima. Svjedoci smo svakodnevno novih tragedija. Vrijeme je da se stane u kraj uličnim trkama, uličnim kabadahijama. Vrijeme je da zlo pobjedimo. Prije nekoliko mjeseci su tu bila naša djeca, sutra može biti bilo čije dijete”, naveo je.

Majka stradale Azre Spahić navela je kako ništa ne može umanjiti bol i tugu porodice.

“Našu bol i tugu ništa ne može umanjiti ni ploča. Znači nam samo kao opomena i kao pomen na takve dvije osobe. Hvala svima koji su učestvovali, naročito gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Beskrajno hvala građanima Sarajeva, ogromnu podršku imamo kao porodica. Nisam u stanju da pratim sve šta se dešava, moj razum ne može. Sinoć sam bila na mjestu gdje je udarena žena. To sam mogla biti ja. Ja nemam snage. Zakonodavstvo nula, kazne nula. Užasnuta sam državom i sistemom koji živimo. Treba znati vaspitati djecu. Tu treba angažman roditelja, ne mogu se djeca prepustiti ulici”, kazala je.

U nesreći koja se dogodila 26. maja 2023. kada je na njih vozilom naletio Armina Berberović u alkoholisanom stanju, povrijeđena je i sestra Alme Suljić.

Berberoviću je počelo suđenje, a porodice očekuju maksimalnu kaznu.


#AlmaSuljić #AzraSpahić #spomen-ploča #BiH