Članak

SAD

Bidenov govor o Stanju Unije: O Trumpu, ekonomiji, Ukrajini, Putinu i Bliskom istoku

(Patria) - Predsjednik Joe Biden održao je vatreno obraćanje o Stanju Unije, napadajući Donalda Trumpa i pokrivajući široke teme njegove kampanje za reizborm, javio je BBC.

Biden je trinaest puta u govoru koji je trajao više od sat vremena upotrijebio izraz „moj prethodnik“ osvrćući se na Trumpa. Optužio je ga je da se „klanja“ Rusiji i kritikovao ga zbog nemira na Kapitolu. Biden je također pokrio imigraciju, abortus, ekonomiju i Gazu.

Atmosfera u sali Predstavničkog doma povremeno je bila burna, uz glasno navijanje demokrata i navijanje nekih republikanaca. Bio je to spektakl tipičniji za političku konvenciju nego za govor o Stanju Unije - ustavom propisan izvještaj koji je obično težak na raskošnosti i politici.

Napad na Trumpa

Nije iznenađujuće da su mnoge njegove tvrdnje bile usmjerene na Trumpa s obzirom da je gotovo sigurno da će biti njegov protivnik na opštim izborima u novembru.

„Moj prethodnik je propustio najosnovniju dužnost koju bilo koji predsjednik duguje američkom narodu - dužnost brige“, rekao je u vezi s Trumpovim postupanjem s pandemijom Covida. „To je neoprostivo.“

Kritikovao je Trumpa zbog njegovih nedavnih komentara o Rusiji i NATO-u i rekao da je pokušao da „sahrani istinu“ o napadu na američki Kapitol 6. januara 2021. Okrivio ga je za odluku Vrhovnog suda da poništi presudu Roe protiv Wadea koja je garantovala pravo na abortus i za blokiranje dvostranačkih reformi imigracije.

Trump je u međuvremenu obećao da će reagovati u realnom vremenu na govor na svojoj platformi Truth Social.

„Biden je u bijegu od svog dosijea i laže kao lud da pokuša pobjeći od
odgovornosti za užasnu devastaciju koju su on i njegova stranka napravili“, napisao je. „Oni nastavljaju istu politiku koja uzrokuje da ovaj horor show nestane“, dodao je.

Biden osvrnuo na svoje godine, osvrtom i na Trumpa, koji je sa 77 godina samo nekoliko godina mlađi od njega.

„Znam da možda ne izgleda tako, ali tu sam već neko vrijeme“, rekao je.

Nakon što je sabrao listu pozitivnih atributa za koje je rekao da definišu Ameriku, dodao je:

„Neki drugi ljudi mojih godina vide drugačiju priču: američku priču o ozlojeđenosti, osveti i odmazdi.“

O imigraciji

Biden je redovno davao odgovore na ono što je ponekad bila neprijateljska publika na republikanskoj strani doma. Šalio se, parirao i izražavao lažno iznenađenje njihovim ispadima.

Kada je govorio o imigraciji posrnuo je. Nakon što ga je republikanska kongresmenka Marjorie Taylor Greene optužila da je ignorisao ubistvo studentica i medicinskih sestara iz Georgie Lakena Rileya od strane nedokumentovanog venecuelanskog imigranta, Biden je podigao bedž s njenim imenom, koji mu je Greene dala dok je ulazio.

„Nakon što je naizgled pogrešno izgovorio njeno ime kao „Lincoln“ Riley, rekao je da ju je ubio „ilegalni“ - izraz koji su kritikovale grupe za prava imigranata. Biden je dalje pozvao republikance da podrže dvostranački zakon o imigraciji koji je usvojio Senat i optužio Trumpa da se „igra politike“ protiveći se zakonu radi izborne dobiti.

Bidenovi uspjesi

Kada nije napado Trumpa, nastojao je da istakne ono što je okarakterisao kao rekordan uspjeh tokom svog prvog mandata i da predstavi program za njegov ponovni izbor.

„Naslijedio sam ekonomiju koja je bila na rubu“, rekao je, „a sada je naša ekonomija predmet zavisti svijeta.“

Brojke o američkoj ekonomiji rastu već mjesecima. Javna percepcija ekonomije je, međutim, mnogo mračnija. Biden je klimnuo glavom na ovu podjelu, nazivajući američki ekonomski preporod „najvećom pričom koja nikada nije ispričana“.

Bio je to govor usmjeren prema američkoj srednjoj klasi koji čine većinu biračkog tijela. On je uključivao niz novih prijedloga, od kojih bi većina zahtijevala usvajanje zakona u Kongresu, malo vjerojatan scenario osim ako demokrate ponovo preuzmu Predstavnički dom u novembru.

On je ponudio poreski kredit za nove kupce kuća, čija kupovna moć erodirana višim stopama hipoteka. Također je pozvao na proširenje ograničenja troškova lijekova na recept na svakog Amerikanca koji ima zdravstveno osiguranje i povećanje poreza za korporacije.

O Gazi i Ukrajini

Biden je svoj govor započeo pozivom na vojnu pomoć Ukrajini i pozdravio ulazak Finske i Švedske u NATO, ali najveći dio njegove rasprave o vanjskoj politici došao je pri kraju kada je pažnju usmjerio na Bliski istok.

Biden je rekao da njegova administracija radi na prekidu vatre koji će trajati „najmanje šest sedmica“ i detaljno je iznio plan, objavljen ranije u toku dana, da SAD izgrade privremenu morsku luku u Gazi kako bi se omogućilo da humanitarna pomoć dođe brodovima.

Izrekao je nekoliko oštrih riječi na račun Izraela, nazivajući civilne žrtve u Gazi „srceparajućim“ i rekavši da ima „osnovnu odgovornost“ da zaštiti nevine živote. Ranije je osudio napad Hamasa.

Pozvao je na stvaranje palestinske države koju vidi kao garanciju za život Izraela u miru sa susjedima. Govoreći o Ukrajini, Biden je obećao da se stajati uz Kijev i poručio Amerikancima da Ukrajinci samo traže oružje i da oni mogu zaustaviti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

„Kažem ovo Kongresu: Moramo da se suprotstavimo (Vladimiru) Putinu. Pošaljite mi dvopartijski Zakon o nacionalnoj sigurnosti. Historija nas bukvalno gleda“, poručio je Biden.

#BliskiIstok #DonaldTrump #Gaza #govor #JoeBiden #Rusija #Ukrajina #VladimirPutin #Svijet