Članak

NOVA ODLUKA SUDA

Crna Gora 'kralja kriptovaluta' izručit će Južnoj Koreji, a ne SAD-u

Crnogorski Viši sud odlučio je da uhapšeni "kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji.

(Patria) - Crnogorski Viši sud odlučio je da uhapšeni "kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon bude izručen njegovoj matičnoj državi Južnoj Koreji.

Isti je sud 21. februara odlučio da Hyeong Do Kwon bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, ali je tu odluku 5. marta poništio Apelacijski sud Crne Gore.

Posljednja odluka bit će konačna i pravomoćna ako se advokati južnokorejskog "kralja kriptovaluta" ne budu žalili. Oni su se tokom procesa zalagali za to da Do Kwon bude izručen Južnoj Koreji.

Sudovi u Crnoj Gori do sada su nekoliko puta odlučivali o zahtjevima Južne Koreje i SAD-a da im bude izručen Do Kwon, kojeg obje države terete za finansijske prevare u području poslovanja kriptovalutama.

Crnogorsko zakonodavstvo daje prvenstvo državi koja prva podnese zahtjev za izručenje.

Ambasada SAD-a je 27. marta 2023. crnogorskom Ministarstvu pravosuđa dostavilo notu kojom je traženo privremeno pritvaranje radi izručenja Do Kwona, a Južna Koreja je dan poslije predala zahtjev za izručenje.

Dok je u prvoj odluci Viši sud notu američke ambasade tretirao kao molbu, i odlučio ga izručiti SAD-u, Žalbeni sud je to problematizirao i ukinuo tu odluku.

U novoj odluci, Viši sud je odlučio da Južna Koreja ima prednost za izručenje Do Kwona.

Do Kwon i njegov poslovni partner Chang Joon uhapšeni su krajem marta prošle godine u podgoričkoj zračnoj luci kada su sa lažnim pasošima pokušali otputovati privatnim avionom u Dubai.

Chang Joon izručen je Južnoj Koreji 5. februara ove godine.

#CrnaGora #Dubai #region