Članak

PODACI EUROPOLA

Promet drogom u EU na godišnjem nivou veći od 31 milijardu eura

Trgovina drogama vrijedna je više od 31 milijardu eura godišnje, navodi se u najnovijem izvještaju o drogama koji su jučer objavili Europol i Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

(Patria) - Trgovina drogama vrijedna je više od 31 milijardu eura godišnje, navodi se u najnovijem izvještaju o drogama koji su jučer objavili Europol i Evropski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Prema tom izvještaju, droga s kojom se najviše trguje unutar EU je kanabis, u vrijednosti od 12 milijardi eura godišnje. Drugi je kokain sa oko 11,6 milijardi eura.

Utjecaj međunarodne trgovine drogom na život u evropskim zemljama sve je jači, upozorili su Europol i EMCCDA tokom predstavljanja izvještaja.

- Nasilje, korupcija i potkopavanje zakona i demokratije su u porastu. Kriminalne mreže zarazile su samu srž naših zajednica, provlačeći se kroz tkivo naše demokratije i ekonomije.

One nagrizaju povjerenje, podstiču nasilje i stvaraju cikluse ovisnosti i siromaštva. Potreban je oprezan, jedinstven odgovor kako bismo zaštitili naše građane i društvo od sveprisutnog utjecaja ovog nevidljivog neprijatelja.

Koristeći Europol, države članice EU mogu udružiti resurse, razmjenjivati kriminalističke obavještajne podatke i koordinirati radnje u borbi protiv ilegalne distribucije droga - rekla je šefica Europola Catherine De Bolle.

Prema njenim riječima, istražitelji su identificirali oko 800 kriminalnih grupa koje prijete sigurnosti država, a droga je jedan od glavnih izvora prihoda organizovanog kriminala.

U izvještaju se navodi da je Evropa ključna za proizvodnju, nabavku i trgovinu drogama. Stručnjaci ističu da u Evropi postoji velika proizvodnja kanabisa i sintetičkih droga, kao i velike količine kokaina koji se krijumčari iz Latinske Amerike.

- Iako je u posljednjih 10 godina zaplijenjeno daleko više kokaina nego ranije, to je također dovelo do više nasilja u nekim gradovima - kazala je De Bolle, upozorivši da su u porastu sukobi između bandi.

#Droga #LatinskaAmerika #promet #Svijet