Članak

DAME, SRETAN VAM PRAZNIK

Danas je 8. mart - Međunarodni dan žena

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća.

(Patria) - Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, zbog kojih je često dolazilo do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila odlučile su u New Yorku održati javne demonstracije 8. marta 1857., ali ih je policija rastjerala. Ipak, nisu odustajale i dva mjeseca poslije osnovale su sindikat.

Narednih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile, a jedna od njih ostala je u historiji zabilježena kao jedna od najutjecajnijih.

Naime, 1908. godine 15.000 žena marširalo je kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Copenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale, na kojoj je ustanovljen "Međunarodni dan žena" - na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Nije trebalo dugo čekati da se obilježavanje proširi i na druge zemlje, pa je već 1911. godine Međunarodni dan žena obilježilo više od milion ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

Uoči Prvog svjetskog rata, u kampanji za mir Ruskinje su svoj prvi Međunarodni dan žena obilježile 23. februara, posljednje nedjelje u februaru.

Nakon rasprava, dogovoreno je da se Međunarodni dan žena obilježava svake godine 8. marta i taj dan od tada ostaje globalni datum Međunarodnog dana žena, piše IWD.

Ujedinjeni narodi prvi put Međunarodni dan žena proslavili su 1975. Zatim je u decembru 1977. Generalna skupština usvojila rezoluciju kojom se proglašava Dan UN za ženska prava i međunarodni mir, koji će se bilo kojeg dana u godini posmatrati u državama članicama, u skladu s njihovom historijskom i nacionalnom tradicijom.

Međunarodni dan žena danas je globalni dan kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Dan također obilježava poziv na akciju za jednakošću i ravnopravnošću.

Svim damama, majkama, suprugama, sestrama, kćerkama... redakcija Novinske agencije Patria čestita 8. mart, Međunarodni dan žena.

#MeđunarodniPraznik #OsmiMart #žene #BiH