Članak

STAV MINISTRICE PRAVDE I UPRAVE

Softić-Kadenić o slučaju 'Mešić': Zatražili smo pisano izjašnjenje direktora KUIP-a i razmotrit ćemo sve pravne mogućnosti

(Patria) - Vlada Kantona Sarajevo zatražila je dokumentaciju nadležnih organa i institucija i pisano izjašnjenje direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Adisa Mešića, a nakon što je rješenjem Općinskog suda Sarajevo od 15. februara 2024. godine trajno oduzeto Uvjerenje/Potvrda o radnom iskustvu/stažu Mešića koju su pripadnici Uprave policije Odjeljenja za privredni kriminal i korupciju oduzeli 23. januara 2024. godine.

Riječ je o potvrdi firme MCA komunikacije za period od 01.07.2011. do 01.07.2012. godine koju je Mešiću izdala supruga Mersiha Mešić, iako je uvidom u sudski registar utvrđeno da je Adis bio direktor od 19.08.2011. godine do 21.03.2012. godine, a zatim njegova supruga. To je period od skoro osam mjeseci. Tu potvrdu Mešić je iskoristio za konkurs u KUIP-u gdje je zaposlen od 01. januara 2013. godine.

S obzirom da je došlo do zastare krivičnog gonjenja u vezi krivičnog djela „krivotvorenje isprave“, Tužilaštvo KS je cijeneći interese morala s obzirom da je nesumnjivo utvrđeno da sadrži neistinite podatke zatražilo od Općinskog suda trajno oduzimanje.

Adis Mešić je krajem 2023. godine imenovan za direktora KUIP-a, a prethodno je tri puta zaredom bio imenovan za vršioca dužnosti direktora KUIP-a, a ukupno četiri puta. Vlada KS je znala da krši Zakon o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, a toga je bio svjestan i premijer KS Nihad Uk koji je 8. juna 2023. godine na pitanje Patrije da li je moglo biti neko drugo ime s obzirom da tri puta zaredom imenuju istog čovjeka napisao: "Slažem se, ali...".

Ministrica pravde i uprave KS Darja Softić Kadenić u izjavi za Patriju kazala je kako prilikom imenovanja direktora KUIP-a krajem 2023. godine, kandidat Mešić Adis nije u okviru prijave na konkurs dostavio spornu potvrdu o radnom stažu, niti je u momentu razmatranja prijava na konkurs za direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove protiv kandidata vođen krivicni postupak, a što je komisija koja je razmatrala prijave provjerila u Tužilaštvu.

„Ovo su nove okolnosti za koje je Vlada KS saznala nakon imenovanja. Tražili smo dostavljanje dokumentacije od nadležnih organa i institucija kao i pisano izjašnjenje direktora na sve navedene okolnosti. Također je Vlada na zahtjev Tužilaštva dostavila svu traženu dokumentaciju u ovom slučaju.

Imajući u vidu moguće pravne posljedice, kao i činjenicu da odluke Vlade mogu biti predmet sudskog odlučivanja, još je preuranjeno donositi zaključke prije nego što prikupimo sve potrebne informacije i razmotrimo pravne mogućnosti koje imamo u pogledu daljeg postupanja, naročito imajući u vidu zakonski osnov za razrješenje direktora prije isteka mandata prema članu 27. Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo“, navela je Softić-Kadenić.

Mešić je kadar blizak Narodu i pravdi, a njegovo posljednje imenovanje za vršioca dužnosti direktora KUIP-a u septembru 2023. godine obavijeno je velom tajne. Iako je sedam ministara glasalo za Mešića, upravo to imenovanje je pod lupom Tužilaštva KS, odnosno da li je provedeno u skladu sa svim procedurama. Neki od ministara već su davali iskaz u Tužilaštvu KS, pa je razumljiv oprez i aktuelnog premijera KS Nihada Uka koji ne odgovara na upite i pozive Patrije, ali i opreza ministrice Softić-Kadenić.

Dio dopisa Tužilaštva KS koji je proslijeđen i Vladi KS u vezi Mešića

Nije ovo jedini slučaj gdje je sporno imenovanje direktora javne ustanove u KS. Patria je već pisala o slučaju imenovanja Borisa Trapare za direktora Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo koji je predao potvrdu o radnom iskustvu čiju autentičnost u inspekcijskom nadzoru firme 'Marvel' Istočno Sarajevo nije mogla biti potvrđena niti je Trapara ikada zaveden u matične knjige kao zaposlenik. On je u toj potvrdi naveo radno iskustvo od tri godine, a period se poklapa sa boravkom u Francuskoj gdje se nalazio na doktorskom studiju.

Ovaj slučaj uporedo provjeravaju Tužilaštvo KS i Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo.


#AdisMešić #DarjaSoftićKadenić #KUIP #VladaKS #BiH #izdvojeno