Članak

BORBA S ILEGALNIM MIGRACIJAMA

Mađarska poslala još 33 policajca na granicu Srbije i Sjeverne Makedonije

Mađarska je poslala još 33 policajca na granicu Srbije i Sjeverne Makedonije, u sklopu borbe protiv ilegalnih migracija.

(Patria) - Mađarska je poslala još 33 policajca na granicu Srbije i Sjeverne Makedonije, u sklopu borbe protiv ilegalnih migracija, objavljeno je na web stranici mađarske policije.

Ti pripadnici mađarske policije u narednih mjesec dana će zajedno sa srbijanskim kolegama obavljati poslove na dijelu granice Srbije i Sjeverne Makedonije duge 113 kilometara, na glavnom pravcu ilegalnih migracija na balkanskoj ruti.

Osnovni zadatak mađarskih policajaca, kako se navodi, je sprječavanje i otkrivanje ilegalnih prelazaka granice, krijumčara ljudi i ilegalnih migranata.

Na ispraćaju novog kontingenta policajaca, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Rétvári rekao je da je njihov rad dokaz da se granice zaista mogu zaštititi od ilegalnih migracija uz odlučnu akciju, odgovarajuće alate i zakonsku regulativu.

Rétvári je dodao da je Mađarska do sada potrošila oko dvije milijarde eura na zaštitu svojih granica koje su vanjska granica Evropske unije.

Upozorio je da nedavni događaji pokazuju kako je neophodna priprema za još jedan talas migracija iz Libana, Tunisa i Nigerije, uključujući balkansku rutu, na južnim granicama Mađarske ili Srbije.

Podsjetio je da srbijanskim vlastima na granici Srbije i Sjeverne Makedonije od prošle godine pomažu i mađarski i austrijski policajci.

- Ovo je dokaz da je moguće efikasno djelovati protiv ilegalnih migracija kroz međunarodnu saradnju - dodao je Rétvári.

#migracije #SjevernaMakedonija #Srbija #Region