Članak

PREDSJEDNIŠTVO

Bećirović i Komšić neće glasati za pomilovanje Novalića

Foto Slobodna Bosna

(Patria) - Dva člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Denis Bećirović, izjavili su u srijedu da neće podržati na sjednici državnog Predsjedništva prijedlog o pomilovanju bivšeg predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine dobilo je molbu i dokumentaciju u kojoj se od Komisije za pomilovanje ovog ministarstva traži da se razmotri pomilovanje Novalića, koga je Sud BiH osudio na četiri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja prilikom nabavke respiratora u vrijeme pandemije korona virusa.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje je nadležno za davanje pomilovanja, može osuđenim licima dati pomilovanje za krivične sankcije koje je izrekao Sud BiH.

"Moramo uvažavati Bosnu i Hercegovinu, njen pravosudni sistem, a nikako biti pod uticajem političkih faktora", kazao je Denis Bećirović, odgovarajući na upit RSE na pres-konferenciji u Sarajevu.

Pomilovanjem se određenom licu daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uslovnom osudom, ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti ili određuje brisanje osude.

Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu – Željko Komšić, Denis Bećirović i Željka Cvijanović – nije donijelo nijednu odluku o pomilovanju.

#DenisBećirović #FadilNovalić #pomilovanje #ŽeljkoKomšić #BiH