Članak

MJESEC DANA SPEKTAKLA

Sto dana do početka Eura u Njemačkoj

Za tačno 100 dana u Njemačkoj počinje prvenstvo Evrope u fudbalu.

(Patria) - Za tačno 100 dana u Njemačkoj počinje prvenstvo Evrope u fudbalu, piše Deutsche Welle.

Domaćini se nadaju novoj "ljetnoj bajci". Kako idu pripreme? Kakvo je raspoloženje u Njemačkoj? Što je s aspektom sigurnosti tokom turnira?

Koje ekipe učestvuju?

Danas je tačno 100 dana do početka Evropskog prvenstva u fudbalu. U ovom trenutku poznata su imena 21 od 24 ekipe koje će učestvovati na turniru u Njemačkoj.

Domaćini su se automatski kvalifikovali. Dvadeset ekipa izborilo je pravo nastupa u okviru takmičenja po kvalifikacijskim grupama.

A uskoro ćemo, nakon doigravanja, saznati i preostale zemlje učesnice. Dvanaest reprezentacija bori se za jednu od tri "vize” za Njemačku - Poljska, Estonija, Vels, Finska, BiH, Izrael, Island, Ukrajina, Gruzija, Luksemburg, Grčka i Kazahstan.

Krajem marta igraju se tri mini-turnira, na kojima pada odluka o posljednje tri ekipe koje će se kvalifikovati za Euro 2024.

Format takmičenja

Format Evropskog prvenstva 2024. identičan je formatu u kojem je odigrano kontinentalno prvenstvo 2020. Dakle, ekipe će biti podijeljene u šest grupa (po četiri reprezentacije).

Dvije prvoplasirane, te četiri najbolje drugoplasirane ekipe kvalifikuju se za nastup u osmini finala.

Utakmice će biti igrane na deset njemačkih stadiona. Počinju u 15, 18 i 21 sat po srednjoevropskom vremenu (UTC+2).

Prvenstvo otvaraju Njemačka i Škotska 14. juna u Minhenu. Finale se igra tačno mjesec dana kasnije na Olimpijskom stadionu u Berlinu.


Sigurnost najveća briga

Euro 2024 u Njemačkoj se održava u politički vrlo teškim vremenima. Zbog toga je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin u intervjuu za engleski list Telegraph priznao da je za njega "pitanje sigurnosti najveća briga".

Slovenac se, kako je rekao, već dva puta sastao s njemačkom saveznom ministricom unutrašnjih poslova Nancy Faeser i kaže da je siguran kako će na kraju, uz podršku njemačkih vlasti, koje su "jako odlučne u tome da nam pomognu", sve biti u redu.

Sigurnosni koncept turnira je predstavljen u januaru na Nacionalnom koordinacijskom odboru za EP 2024 - i naišao je na široki podršku.

Državna sekretarka u njemačkom MUP-u Juliane Seifert za novinsku agenciju dpa je rekla kako će pitanje sigurnosti turnira za MUP i saveznu vladu biti prioritet.

- Jasno nam je da živimo u vrlo izazovnim vremenima, pogotovo kada pogledamo rat Rusije protiv Ukrajine, ili kad vidimo rat u Gazi, ili kad vidimo neke nove izazove, naprimjer kibernetičke napade - dodala je Seifert.

U DFB-u se, kako se čini, znatno opuštenije procjenjuje situacija.

- Ja priželjkujem da ovo Evropsko prvenstvo ima pozitivan efekat, pogotovo u glavama ljudi. Što se tiče sigurnosti, ja mogu svima poručiti da se niko ne mora brinuti zbog toga - izjavio je direktor DFB-a Andreas Rettig za agenciju SID.

No, moguća kvalifikacija Izraela ili Ukrajine na Euru 2024 ipak bi mogla rezultirati osjetnim intenziviranjem sigurnosnih mjera u Njemačkoj.

#euro #fudbal #Njemačka #Sport #UEFA