Članak

DEMOKRATIJA U SDP-u

Drugovi u ostavci pišu Nikšiću: Nikad nam niste odgovorili na dopise, a sad Baltić i Hadžić hoće da nas isključe iz SDP-a

(Patria) - Predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću danas je grupa od 27 članova Općinskog odbora SDP Novi Grad uputila otvoreno pismo.

"Obraćamo Vam se povodom dokumenta br 03-04-15/24 od 12.02.2024. godine izdatog od strane Sekretarijata stranke SDP, a u čijem potpisu je navedeno Vaše ime. Dokument je Vaš odgovor na legitimni zahtjev većine članova OO Novi Grad Sarajevo (preciznije 27 članova) da se održi Izvještajno-izborna konferencija. Iskreno govoreći, malo smo zbunjeni, jer je Izvještano-izborna konferencija u ovoj opštinskoj organizaciji bila uredno zakazana još za 30.09.2023. godine, a formirano je radno tijelo sa zadatkom da pripremi sve materijale za održavanje izvještajno izborne konferencije. To radno tijelo je bilo ispoštovalo sve Statutom propisane odredbe i dostavilo sve materijale na potpis presjedniku.

Radni materijali sa dnevnim redom za održavanje sjednice koja se trebala održati 30.09.2023. godine u sali Opštine Novi Grad Sarajevo dostavljeni su svim delegatima koji su trebali biti učesnici konferencije. Nakon dostavljanja materijala delegatima putem maila, pojavljuje se i zaključak Predsjedništva da se Izborno-izvještajna konferencija ne može održati, kako je navedeno, zbog neslaganja sa održavanjem od strane predsjedništva Kantonalnog odbora SDP BiH (Kanton Sarajevo).

Nakon toga se 09.11.2023. godine samo pojavljuje na Facebook stranici OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo obavještenje da je Abel Baltić izabran za v.d. predsjednika OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo. Znajući da je 27 članova OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo podnijelo ostavku znali smo da je nemoguće održati statutarno Općinski odbor, te smo u pisanoj formi obavijestili predsjednika SDP BiH, sekretara, Predsjedništvo, predsjednika KO SDP BiH i zatražili preispitivanje statutarnosti od Statutarnog odbora.

Kako nije bilo nikakve reakcije, članovi koji su podnijeli ostavku uputili su zahtjev za održavanje hitne sjednice u skladu sa Statutom SDP BiH, Poslovnika o radu OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo i Odluke organizovanja SDP BiH Novi Grad Sarajevo na ruke nestatutarnog v.d. presjednika Abela Baltića.

Odgovor nismo dobili u roku od 20 dana kako je regulisano Statutom SDP BiH, pa smo zakazali hitnu sjednicu za dan 20.12.2023. godine i pozvali sve članove OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo sa jednom tačkom dnevnog reda: Izbor jednog potpredsjednika za v.d. predsjednika OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo i na dan održavanja sastanka dolazi obavještenje od Općine Novi Grad Sarajevo da se sastanak ne može održati u njihovim prostorijama po zahtjevu Abela Baltića.

Isti dan je poslan mail svim delegatima učesnicima od strane Abela Baltića u kojem zabranjuje održavanje legitimno zakazane hitne sjednice OOSDP BiH Novi Grad Sarajevo. U mailu imenovani se predstavlja u potpisu kao v.d. predsjednik OO Novi Grad Sarajevo i prijeti krivičnim prijavama ukoliko bude konferencija održana! Kao osnovu za krivične prijave navodi neovlašteno korištenje dokumentacije, pečata, lažno predstavljanje?!

Ne želeći tada da proizvodimo bilo kakve tenzije u samoj OO Novi Grad Sarajevo, nakon toga smo Vam uputili niz pisama sa zahtjevom da se uključite u rješavanje ovog problema i budete garant provođenja statutarnih odredbi SDP-a. Nakon što niste odreagovali niti na jedan naš dopis, uputili smo Zahtjev Statutarnom odboru SDP-a da se očituje po pitanju kolektivne ostavke većine članova OO Novi Grad Sarajevo (koju kao razlog zabrane neodržavanja konferencije navodi imenovani) i u zahtjevu smo naveli činjenično stanje o tome da se o ovim ostavkama nikada nije raspravljalo na OO, kao niti da KO nema pravo prema Statutu da raspravlja po ovom pitanju. Jedino tijelo koje ima pravo da raspravlja o našim ostavkama je OO, a on se nikada nije izjasnio po ovom pitanju, baš kao niti Statutarni odbor.

S tim u vezi, ostaje nejasno kako može Predsjedništvo SDP BiH na prijedlog predsjednika KO SDP BiH Kanton Sarajevo imenovati Abela Baltića za vršioca dužnosti predsjednika OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo? Također, nam nije jasno kako Predsjedništvo SDP BiH prilikom donošenja Zaključka od 12.2.2024. godine može se pozivati na član 87. Statuta SDP BiH, kada taj član niti u jednom svome dijelu ne reguliše predmetnu problematiku?

Smatramo da zaključak nije u skladu sa Statutom SDP BiH, jer članom 87. Statuta SDP BiH nije data Predsjedništvu ingerencija ni u jednom stavu da može donijeti navedeni zaključak po ovom pitanju na prijedlog KO SDP BiH Kantona Sarajevo. U obrazloženju koji je naveden nije tačno da u slučaju podnošenja ostavke predsjednika OO da ulogu predsjednika do izborne konferencije vrši jedan od potpredsjednika, jer je u članu 148 Statuta decidno napisano da će u tom slučaju Općinski/Gradski odbor SDP BiH imenovati vršioca dužnosti sa ovštenjem predsjednika, a ne kao što je gore navedeno Predsjedništvo SDP BiH na prijedlog
KO SDP BiH Kantona Sarajevo.

Iz svega navedenog kao i datuma koji je naveden na zaključku (da je sastanak održan 06.02.2024.godine) vidljivo je da doneseni zaključak nije u skladu sa Statutom SDP BiH.

U nadi da ćete zauzeti ispravan stav po ovom pitanju, a koji će biti zasnovan na poštivanju Statuta SDP-a, molimo Vas da zaustavite nestatutarno djelovanje pojedinaca, i održite sastanak sa grupom koja predstavlja većinu u OO SDP BiH Novi Grad Sarajevo, a na kojem bi Vas upoznali sa dešavanjima u našoj opštinskoj organizaciji koja je, napominjemo Vas, na posljednjim izborima ostvarila najbolji izborni rezultat od svih OO u Kantonu Sarajevo, a koja je u daljem radu u potpunosti marginalizirana, zapostavljena i zloupotrijebljena od strane pojedinaca.

Isto tako naglašavamo da u kuloarima kruže priče da grupa oko dvojca Baltić/Hadžić ima namjeru da nas nestatutarnim putem isključi iz članstva SDP-a iz razloga što iznosimo mišljenje koje njima ne odgovara, što bi ukoliko se ostvari predstavljalo presedan revanšističkog ponašanja u jednoj demokratkoj partiji", navodi se u pismu.

#BiH #pismo #NerminNikšić #isključenje #NoviGrad