Članak

BLIŽE SE IZBORI

Bidena čekaju protesti pokreta Uncommitted u Minnesoti zbog njegove podrške Izraelu

(Patria) - Pokret „Neprivrženi“ (Uncommitted) koji vrši pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena da promijeni svoju politiku prema Izraelu kreće u Minnesotu, gdje se aktivisti nadaju da će koalicija progresivnih demokrata i američkih muslimana podstaći snažno protestno glasanje u Super utorak, javio je Reuters.

Minnesota nije na glasanju važna država, s obzirom na historijsku snagu demokrata tamo, tako da bilo kakvo „neprivrženo“ glasanje neće imati isti uticaj kao neočekivano veliki protest u Michiganu prošle sedmice, koji je osvojio dva delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u augustu.

Ipak, glasanje se pomno prati kao mjerač Bidenove snage unutar njegove stranke.

„Ovo će biti još jedno protestno glasanje protiv Bidena s ciljem zaustavljanja rata“, rekao je Jaylani Hussein, kopredsjedavajući pokreta „Abandon Biden“ (Napusti Bidena) u Minnesoti, jedne od nekoliko grupa koje traže da se ne glasa za Bidena koristeći telefonske pozive, SMS kampanju, događaje u džamijama i drugim društvenim centrima. Hussein, koji procjenjuje da država srednjeg zapada ima oko 250.000 muslimana, rekao je da je cilj Minnesote da se dobije najmanje 10.000 „neprivrženih“ glasova, ali da bi brojke mogle biti veće.

„Neprivrženi“ traže od Bidena da podrži trajni prekid vatre i obustavi pomoć Izraelu. Bidenova rana i snažna podrška Izraelu i njegovo odbijanje da uslovi vojnu pomoć neubijanjem nedužnih ljudi ili uništavanjem infrastrukture izazvalo je bijes u ključnim dijelovima njegove koalicije što bi moglo utjecati na šanse za reizbor protiv vjerovatnog republikanskog rivala Donalda Trumpa.

Biden (81), suočava se sa niskim rejtingom odobravanja i zabrinutošću zbog njegovih godina, kao i Trump (77). Ako Trump bude ponovo izabran, očekuje se da će on biti snažan pristalica Izraela i njegovog desničarskog premijera Benjamina Netanyahua.

Rezultati u Michiganu, gdje je Biden osvojio 81 posto glasova, pokazuju da njegova „osnovna grupa pristalica još uvijek stoji iza njega“, rekao je zvaničnik Bidenove kampanje, koji očekuje da će isti rezultat vidjeti i iz Minnesote. „Ništa od ovoga ne znači da ćemo zanemariti arapsko-američko i muslimansko američko stanovništvo“, rekao je.

„Nećemo. Nikoga ne uzimamo zdravo za gotovo“, dodao je.

Najoštriji američki komentar o ratu do sada došao je od potpredsjednice Kamale Harris, koja je u nedjelju pozvala na hitan prekid vatre u Gazi i pozvala Hamas da prihvati dogovor o oslobađanju talaca u zamjenu za šestosedmični prekid neprijateljstava.

Čak i uz protestno glasanje, očekuje se da će Biden pobijediti na predizborima u Minnesoti i više od deset drugih država 5. marta, također poznatog kao Super utorak, i osigurati nominaciju demokrata u narednim sedmicama.

Minnesota nije podržala republikanskog predsjedničkog kandidata još od Richarda Nixona 1972. godine, iako je Trump došao na 1,5 procentnih poena od pobjede 2016. Biden je osvojio državu sa preko 233.000 glasova 2020. godine.

#JoeBiden #protesti #Svijet