Članak

DERBI

Potop Sarajeva na Grbavici: Pogađali Hiroš i dva puta Galić za pobjedu Željezničara

Sjajan gol iz slobodnog udarca

Foto Patria

(Patria) - Na Grbavici se igrao 151. sarajevski derbi. U plavom i bordo taboru su u različitim raspoloženjima dočekali ovaj okršaj. Željezničar je u borbi za opstanak, a tim sa Koševa vodi bitku za izlazak na evropsku scenu. Također, domaći su imali veliku podršku s tribina, dok su gosti sa Koševa igrali bez prisustva svoji navijača zbog poznatih događanja tokom dana. Na kraju je bilo 3:0 za Željezničar. No, krenimo redom.



Domaći nošeni navijačima krenuli su ofanzivno. Ipak, Sarajevo je u 4. minuti zaprijetilo prvo preko Đuričkovića koji glavom, nakon ubačaja Radovića, prebacuje gol, piše scsport.ba.

Samo dvije minute poslije Penaranda je pokušao uposliti jednog saigrača, ali je odbrana Željezničara bila oprezna.

U 12. minuti Amer Hiroš je sjajno pogodio iz slobodnog udarca sa preko 30. metara. Iskoristio je amaterski postavljenog golmana Ilieva i matirao ga odličnim šutem. Prethodno je Iliev imao verbalni okršaj sa Krpićem. Sve u svemu majstorija Hiroša.

Nekoliko minuta poslije Peneranda griješi, ali domaći ne koriste dobru priliku. Nakon toga se igralo između dva šesnaesterca. U 30. minuti nakon prekida koji je izveo Radović u skoku su se sudarili Cocalić i Muftić. Stoper Plavih je loptu izbacio u korner.

Vodila se velika bitka na sredini terena. Domaći su čuvali prednost, dok gosti nisu imali način da ugoze gol tima sa Grbavice. Na odmor se otišlo minimalnim vodstvom domaćih.

U nastavku odmah po jedna izmjena na obje strane Povrijeđenog Bismarka zamijenio je Boljević kod Plavih, dok je u Bordo timu Anđušića zamijenio Hasić.

Igrao se 53. minut kada je sudija Sivac svirao jedan prekršaj nad Radovićem. No, udarac Oliveire je izblokirao živi zid. U tim trenucima Željezničar je u defanzivnom grču provodio utakmicu.

Ipak, u 57. minuti Kyeremeh je pogriješio po treći put u nekoliko minuta, a u nastavku akcije Galić je pogodio za 2:0. Bezidejna igra Bordo tima i udvostručeno vodstvo Plavih. Tim sa Koševa izgledao je potpuno bez ambicija i sistema, što su domaći znalački koristili.

Na klupi je Simon Rožman izgledao potupno izgubljeno. Pokušavao je izmjenama da pokrene ekipu, ali bezuspješno.

U 70. minuti Galić je pogodio za 3:0 i potpuno potopio Sarajevo. Nakon toga Rožman vuče očajničke poteze sa izmjenema, ali je bilo jasno da je sve gotovo. Na kraju je ostalo 3:0. Željezničar je ovim trujmof pobjegao iz opasne zone, dok je Sarajevo u tri prvenstvena dvoboja na proljeće upisalo isto toliko i poraza i ugrozili mjesto koje vodi u Evropu.

Na kraju utakmice golman Sarajeva je dobio crveni karton, na gol je stao Renan Oliveira.

Jako bitna pobjeda za ekipu Brune Akrapovića sa kojom su izašli iz opasne zone

#Bordo #Derbi #FKSarajevo #FKŽeljezničar #Plavi #sport