Članak

PRAZNICI

Čuvari Bosne: Borba za Bosnu i Hercegovinu kakvu su željeli oni koji su glasali 'ZA' danas je u ključnoj fazi!

Foto: Arhiv

(Patria) - Udruženje građana Čuvari Bosne, s velikim ponosom i dubokim poštovanjem, obratilo se javnosti povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

"Ovaj dan, koji se slavi 1. marta, simbolizira trenutak kada smo, na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine, obnovili višestoljetnu nezavisnost i državnost naše zemlje. Referendumsko pitanje postavilo je pred nas izbor između države građana i koncepta etnički podijeljene države, predstavljenog kroz livanjsko pitanje. Glasanjem "ZA" suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, građani su izabrali put građanske, multietničke države, suprotstavljajući se ideji podjele koja je nažalost, djelomično ostvarena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Naša borba za nezavisnost nije bila samo politički čin; bila je to borba između dobra i zla, istine i laži, civilizacije i barbarizma. U toj borbi, koja je trajala stoljećima, Bosna i Hercegovina uvijek je bila bastion otpora protiv onih koji bi je htjeli vidjeti podijeljenu ili zbrisanu.

Više desetina hiljada naših sunarodnjaka položilo je svoje živote u agresiji na našu nezavisnost, dokazavši svoju neizmjernu hrabrost i ljubav prema domovini. Njima dugujemo neizmjernu zahvalnost, kao i njihovim roditeljima koji su odgojili heroje.

Danas, suočeni smo s novim izazovima. Neprijatelji Bosne i Hercegovine, kako unutar zemlje tako i izvan njenih granica, koriste politička sredstva i hibridni rat u pokušajima da potkopaju naš napredak ka normalnoj, funkcionalnoj i građanskoj državi.

Političke strukture, koje su organizovale paravojne formacije i izvodile agresiju, tvrdile su da je referendumom preglasan srpski narod. Međutim, rezultati referenduma u većinski srpskim mjestima pokazuju da je značajan dio srpskog naroda glasao za suverenu državu Bosnu i Hercegovinu svih njenih građana, demantujući tvrdnje o jednostranom glasanju.

Borba za Bosnu i Hercegovinu kakvu su željeli oni koji su glasali "ZA" na referendumu danas je u ključnoj fazi. Tekovine koje dokazuju državnost naše zemlje, od doba Kulina bana, Kralja Tvrtka, preko ZAVNOBiH-a do referenduma, ozbiljno su napadnute lažima, propagandom i politikama koje i danas djeluju na ciljevima devedesetih - podjeli Bosne i Hercegovine.

Da bi se sačuvala nezavisnost Bosne i Hercegovine u granicama i uređenju po opredjeljenju građana na referendumu iz 1992. godine, probosanske politike moraju kreirati viziju suverene, nezavisne, građanske i multikulturalne države. Ova vizija mora biti odgovor na referendumsko pitanje i predstavljati sistem koji štiti prava svih građana, promovira ravnopravnost i osigurava prosperitet za sve. Nedostatak vizije doveo je do situacije u kojoj su unutrašnji i vanjski faktori uveliko onemogućili stvaranje sistema za nesmetano funkcionisanje države.

Udruženje Čuvari Bosne stoji čvrsto u odbrani naše domovine, odlučni u borbi protiv svih oblika manipulacije i izdaje. Naša predanost je neumoljiva, a naša volja čelična. U duhu patriotizma i međusobnog poštovanja, zajedno možemo prevladati sve izazove.

Na Dan nezavisnosti, obnavljamo svoju predanost ideji Bosne i Hercegovine, simbolu otpora protiv zla, podjela i mržnje. Neka ovaj dan bude podsjetnik na našu neuništivu volju za slobodom, jedinstvom i pravdom, te inspiracija za nastavak borbe za bolju budućnost naše zemlje. Živjela Bosna i Hercegovina!", saopćeno je iz Čuvara Bosne

#1.Mart #ČuvariBosne #DanNezavisnosti #Država #ključnaBorba #Patriotizam #BiH