Članak

DO MARTA 2025.

Latvija produžila zabranu ulaska ruskim turistima

Kao razlog navedena je invazija Rusije na Ukrajinu, za koju latvijski zvaničnici kažu da "i dalje predstavlja prijetnju njenoj unutrašnjoj sigurnosti".

(Patria) - Vlada Latvije saopštila je jučer da je produžila zabranu ulaska ruskim građanima do marta 2025. godine.

Kao razlog navela je invaziju Rusije na Ukrajinu, za koju latvijski zvaničnici tvrde da i dalje predstavlja prijetnju njenoj unutrašnjoj sigurnosti.

U saopštenju kabineta premijerke Evike Siliņe navodi se će do daljnjeg biti zabranjen ulaz ruskim državljanima u EU i Latviju kao turistima.

Međutim, ponekim će Rusima biti dozvoljen ulaz, uključujući one s dozvolom boravka koje važe u Latviji ili nekoj drugoj državi članici EU, ili Ruse čiji je ulazak povezan s humanitarnim razlozima kao što su politički disidenti, piše AP.

U septembru 2022., Poljska je zajedno s drugim baltičkim zemljama - Estonijom, Latvijom i Litvanijom - postigla zajednički dogovor o ograničavanju broja ruskih državljana koji ulaze u njihove zemlje kako bi spriječili navodne sigurnosne rizike nakon početka rata u Ukrajini.

U Latviji, članici EU i NATO-a, koja graniči s Rusijom, živi značajan broj pripadnika etničke ruske manjine, koja čini oko 25 posto od 1,9 miliona ukupnog stanovništva te zemlje. Ta baltička zemlja ranije je bila popularno mjesto za odmor, a njen glavni grad Riga, popularna vikend destinacija za ruske turiste.

#Latvija #Rusija #turisti #Svijet