Članak

RIJEČ JE O MILIJARDAMA EURA

EU planira zaplijeniti profit ruskih kompanija kao podršku Ukrajini

(Patria) - Evropska unija mogla bi krenuti ka oduzimanju ruskog profita ostvarenog u uniji, što je ključni korak u pružanju podrške Ukrajini, rekao je grčki izaslanik za AFP.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su predvodile pozive za uzimanje
milijardi dolara zamrznute ruske bankarske i druge imovine, nailazeći na nezadovoljstvo evropskih partnera koji strahuju da će takav korak poslati druge zemlje u utrku da izvuku novac sa Zapada.

Spiros Lampridis, specijalni nacionalni izaslanik Grčke za Ukrajinu, rekao je da Evropljani
dolaze do konsenzusa o „suptilnijem“ pristupu zauzimanja profita od ruskih investicija i
imovine, bilo javnih ili privatnih, kako bi se osnovao fond za Ukrajinu.

Evropljani će reći Rusiji: „Neću vam dozvoliti da zaradite na kapitalu koji ste akumulirali na mom tlu, tako da profit od toga može biti konfiskovan“, rekao je Lampridis tokom posjete Washingtonu.

„Uskoro ćemo to učiniti. Mislim da je to pitanje mjeseci“, rekao je i dodao da Evropska komisija radi na zakonskoj i praktičnoj implementaciji.

U poređenju sa procijenjenih 500 milijardi eura, ili vjerovatno mnogo više, potrebnih za
obnovu Ukrajine, on je procijenio da će taj potez donijeti 50 do 60 milijardi eura.

„To je sitnica, ali ipak, zaista, to je barem potez da im se pokaže - pogledajte šta ste uradili“, rekao je on o Rusiji.

„Ne možete zamijeniti živote koje ste uništili“, rekao je, „ali barem možete doprinijeti obnovi onoga što ste uništili.“

Lampridis je rekao da je „brutalniji“ pristup oduzimanja ruske imovine „potpuno nezakonit“ prema međunarodnom pravu.

„Praktično, pa, u samoj Rusiji ima mnogo sredstava zapadnih kompanija ili zemalja, tako da možete zamisliti šta će biti sljedeći korak“, rekao je.

Što se tiče uzimanja profita, „naravno da će i Rusi reagovati na to“, rekao je, „ali čak i ako nas izvedu na međunarodne sudove, mislim da ćemo pobijediti.“

#Svijet #Rusija #Ukrajina #EU