Članak

PRIHVAĆENA OSTAVKA

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku

(Patria) - Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh podnio je ostavku u ponedjeljak, jer palestinske vlasti žele izgraditi podršku za proširenu ulogu nakon izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi.

Abbas je prihvatio Shtayyehovu ostavku i zamolio ga da ostane na mjestu dok se ne imenuje stalna zamjena, javio je Reuters. Palestinske vlasti, stvorene prije oko trideset godina kao dio privremenog mirovnog sporazuma iz Osla, teško su potkopane optužbama za neefikasnost i korupciju, a premijer ima malo efektivne moći.

Ali Shtayyehov odlazak označava simboličnu promjenu koja naglašava Abbasovu odlučnost da osigura da vlasti održe svoje pravo na vodstvo dok međunarodni pritisak raste za oživljavanje napora za stvaranje palestinske države uz Izrael.

U izjavi vladi, Shtayyeh, akademski ekonomista koji je preuzeo dužnost 2019. godine, rekao je da će sljedeća administracija morati uzeti u obzir novonastalu stvarnost u Gazi, koja je opustošena skoro pet mjeseci teških borbi. On je rekao da će sljedeća faza „zahtijevati nove vladine i političke aranžmane koji uzimaju u obzir novonastalu stvarnost u Pojasu Gaze, razgovore o nacionalnom jedinstvu i hitnu potrebu za međupalestinskim konsenzusom“. Osim toga, to bi zahtijevalo „proširenje vlasti vlade na cijelu zemlju, Palestinu“.

Nasljednik nije imenovan, ali se očekuje da će Abbas imenovati Mohammada Mustafu,
bivšeg zvaničnika Svjetske banke koji je predsjedavajući Palestinskog investicijskog fonda s iskustvom obnove Gaze nakon prethodnog rata 2014. godine.

Palestinske vlasti imaju ograničenu vlast nad dijelovima okupirane Zapadne obale, ali su
izgubile vlast u Gazi u korist Hamasa 2007. godine. Tokom godina su jako oslabljeni i
istraživanja pokazuju da su duboke nepopularan među Palestincima, ali ostaju jedino
rukovodeće tijelo koje je priznala međunarodna zajednica.

Palestinski lideri kažu da je njihova sposobnost da vrši efektivnu upravu efektivno blokirana izraelskim ograničenjima, koja uključuju prihode od poreza po odbitku dospjelih prema sporazumima iz Osla. Vlast mjesecima nije mogla isplatiti pune plate u javnom sektoru zbog odbijanja izraelskog ministarstva finansija da oslobodi dio sredstava.

Izrael već dugo optužuje vlasti da podržavaju terorizam nudeći finansijsku podršku
porodicama militanata koje su ubile izraelske snage i dozvoljavajući da se antisemitski
materijal uključi u školske udžbenike. Izrael je također napao palestinske lidere, uključujući Abbasa, jer nisu osudili napad na Izrael koji je predvodio Hamas 7. oktobra.

Fatah, koji kontroliše vlast, i Hamas, uložili su napore da premoste svoje razlike i postignu sporazum o vladi jedinstva i trebali bi se sastati u Moskvi u srijedu. Visoki zvaničnik Hamasa rekao je da taj potez mora biti praćen širim sporazumom o upravljanju Palestincima.

#Gaza #Hamas #Izrael #Palestina #Svijet