Članak

PREDSJEDNIK

Zelenskiy: Rusija će ovog ljeta pokušati novu ofanzivu u Ukrajini, ali i mi imamo plan

(Patria) - Ruske snage se spremaju za novu ofanzivu protiv ukrajinskih branilaca krajem maja ili na ljeto, ali Kijev ima jasan vlastiti plan, izjavio je u nedjelju predsjednik Volodyimyr Zelenskiy.

Ukrajinski lider je na dvosatnoj konferenciji za novinare rekao da je od vitalnog značaja za Kijev i njegove zapadne saveznike da ostanu ujedinjeni, predviđajući dva teška mjeseca koja će uslijediti nakon novog ruskog napada, javio je Reuters.

„Rusija će pripremiti kontraofanzivne akcije početkom ljeta ili krajem maja. Ako budu u
mogućnosti, oni će se pripremiti“, rekao je novinarima u Kijevu.

„Mi ćemo se pripremiti za njihov napad. Njihov napad koji je počeo 8. oktobra nije donio nikakve rezultate, vjerujem. Mi ćemo sa svoje strane pripremiti naš plan i slijediti ga“, dodao je.

Ukrajina je u subotu obilježila drugu godišnjicu ruske invazije u punom obimu, dok ruske trupe napreduju duž duge linije fronta, a problemi se gomilaju od nedostatka artiljerijskih granata do nedostatka svježe ljudstva. Zelenskiy je rekao da je 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno od februara 2022. godine, što je prvi zvanični broj u više od godinu dana.

Rekao je da je uvjeren da će američki Kongres odobriti novu veliku vojnu i finansijsku pomoć i da je Ukrajini potrebna ta odluka u roku od mjesec dana. Ukrajinski ratni napori zavise od podrške Zapada, rekao je, dodajući da je Evropska unija isporučila samo 30% od obećanih od milion komada municije.

Rusija je ovog mjeseca ostvarila svoje najveće dobitke na bojnom polju od maja 2023. jer je zauzela grad Avdijevku, iz kojeg su se ukrajinske trupe povukle kako bi izbjegli opkoljavanje.

„Oni znaju da nam je potrebna podrška u roku od mjesec dana“, rekao je, dodajući da se
osjeća „pozitivno“ u pogledu mogućnosti da Kijevu isporuče rakete dugog dometa od strane njegovih partnera.

Što se tiče namjera Kijeva na bojnom polju, Zelenskiy je rekao da Kijev ima jasan plan da se suprotstavi ruskim snagama, ali da neće otkriti detalje koji bi ga mogli kompromitovati.

„Plan postoji, plan je jasan, ne mogu vam reći detalje“, rekao je.

Zelenskiy je rekao da je smjena svog popularnog načelnika oružanih snaga u dramatičnoj vojnoj rekonstrukciji ovog mjeseca dio njegove vojne strategije koja će ostati u tajnosti.

Ukrajinski lider je ranije rekao da su planovi Kijeva za prošlogodišnju kontraofanzivu završili „na stolu u Kremlju“ prije nego što je operacija uopšte počela, ali nije rekao kako.
Kijev se nada da će ovog proljeća održati samit u Švicarskoj kako bi razgovarali o njegovoj viziji mira sa svojim saveznicima, rekao je, dodajući da će mirovni plan kasnije biti
predstavljen Rusiji.

„Nadam se da će se to dogoditi ovog proljeća. Ne smijemo izgubiti ovu diplomatsku inicijativu“, rekao je.

#Ukrajina #Svijet #VolodimirZelenski