Članak

DOMAĆIN SASTANKA MACRON

Evropski lideri danas u Parizu o Ukrajini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

(Patria) - Dvadesetak evropskih lidera okupit će se danas u Parizu kako bi poslali poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o evropskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje evropske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica, prenosi Hina.

- Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini. Naš cilj je srušiti tu ideju gdje on vjeruje da će na neki način pobijediti - rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu.

Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je doživjela poraz na istočnim ratištima, a njeni generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika.

Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, španski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, kao i čelnici skandinavskih i baltičkih zemalja, trebali bi učestvovati na konferenciji.

Sjedinjene Američke Države predstavljat će pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja Jim O'Brien, a Kanadu ministar odbrane Bill Blair.

Francuski dužnosnici rekli su da je sigurnosna konferencija u Minhenu ranije ovog mjeseca, koja se poklopila sa smrću Putinovog najtežeg domaćeg protivnika Alekseja Navaljnog, bila u znaku "propasti i sumornosti", te da je Macron to želio odagnati.

- Nismo ni propali ni sumorni. Želimo da Rusija to shvati. Rusija će morati računati na sve nas zajedno kako bismo okončali ovaj rat i vratili prava Ukrajini - rekao je francuski savjetnik.

Međutim, dodao je da radni sastanak neće biti prilika za najavu novih isporuka oružja Ukrajini, već više za razmatranje načina kako biti učinkovitiji na terenu, kao i kako pojačati koordinaciju između saveznika i Ukrajine.

Francuski dužnosnici naveli su da je Rusija ponovo pokazala agresivnost proteklih sedmica, poput Putinovog leta u bombarderu sposobnom nositi nuklearno oružje, što oni vide kao pokušaj zastrašivanja Evropljana u vrijeme kada je podrška SAD-a dovedena u pitanje zbog predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju saopštile da su pregovori u Parizu došli do
„sporazuma“ o mogućem oslobađanje talaca novog prekida vatre u ratu u Gazi, javio je AFP.

Izraelska delegacija predvođena šefom Mossada Davidom Barneom boravila je u petak u
Parizu kako bi razgovarala o osiguranju novog primirja i oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

„Predstavnici Izraela, Sjedinjenih Država, Egipta i Katara sastali su se u Parizu i došli do
razumijevanja između strana o tome kako bi izgledale osnovne konture sporazuma o taocima za privremeni prekid vatre“, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

„Još se pregovora o utvrđivanja detalja. Katar i Egipat će morati indirektno razgovarati s
Hamasom jer će na kraju morati pristati na oslobađanje talaca”, rekao je.

„Taj posao je u toku. I nadamo se da ćemo u narednim danima moći doći do tačke u kojoj zapravo postoji čvrst i konačan dogovor o ovom pitanju“, dodao je.

U Dohi su nastavljeni pregovori o prekidu vatre između četiri zemlje, kao i predstavnika
Hamasa, izvještavaju u nedjelju državni egipatski mediji.

#EmmanuelMacron #Francuska #BiH