Članak

ANALIZA

Preljević: Prvomartovski referendum jedan od najvećih trenutaka naše historije, mit je da su Srbi bojkotirali

(Patria) - Najobičniji je mit da su građani srpske nacionalnosti listom bojkotirali prvomartovski referendum 1992. Uzimajući u obzir sve okolnosti, opstrukciju SDS-a u općinama gdje je imao vlast, propagandu, odziv na izborima dvije godine ranije, popis stanovništva od 1991 odziv i nije bio toliko loš.

Navodi ovo profesor Vahidin Preljević i nastavlja: “Naime, vrlo je vjerovatno da je najmanje 15 do 20 posto upisanih birača srpske nacionalnosti izašlo na referendum. To pokazuju rezultati u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Brčkom, Jajcu, Doboju ali i u Banja Luci”.

“Ali o tome govore i opći rezultati. Naime, ako je 64,31% birača izašlo na referendum, a popisu je Bošnjaka i Hrvata bilo ukupno 60,85 + 5,5 Jugoslavena, onda ispada da je odziv sve tri grupe morao biti skoro 97-98% da bi postigli ovaj rezultat! To statistika ne pokazuje, a naprosto je i nerealno”, ističe Preljević.

Kako kaže odziv Bošnjaka, Hrvata i Jugoslavena (od kojih je sigurno značajan dio i srpskog porijekla) je svakako bio ogroman, vjerovatno oko 80%, ali ne 100%.

“Zaključak: prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka naše historije”, zaključio je Preljević.

#1.mart #DanNezavisnosti #Referendum #Srbi #VahidinPreljević #BiH