Članak

ŠEFICA EVROPSKE KOMISIJE

Von der Leyen: Sljedeće sedmice odluke o oslobađanju ogromnih sredstava za Poljsku

Šefica Ervopske komisije najavila je u petak u Varšavi da će uskoro biti donesene odluke o oslobađanju milijardi eura Poljskoj, iz fondova koje je blok zamrznuo zbog politike prethodne poljske vlade, javio je AP..

(Patria) - Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je jučer u Varšavi da će uskoro biti donesene odluke o oslobađanju milijardi eura Poljskoj, iz fondova koje je blok zamrznuo zbog politike prethodne poljske vlade, javio je AP.

Von der Leyen je rekla da ima „dobre vijesti“ i da će odluka o oslobađanju 137 milijardi eura biti donesena sljedeće sedmice u Briselu. Ona je razgovarala s poljskim premijerom Donaldom Tuskom, koji je pozdravio tu najavu i rekao da će ova „gomila novca biti dobro potrošena“.

„Imam duboko uvjerenje kao Poljak da vraćamo historijsku pravdu prema zemlji, prema naciji koja je posljednjih decenija učinila više za vladavinu prava, za demokratiju nego bilo ko drugi na svijetu“, rekao je Tusk. On je mislio na svrgavanje komunističke vlasti 1989. godine i kasnije pridruživanje NATO-u i EU, kao i prošlogodišnje parlamentarne izbore.

Von der Leyen je rekla da su lideri EU „impresionirani vašim naporima i naporima poljskog naroda da obnovite vladavinu prava kao okosnicu vašeg društva“.

„Ovo su važna vremena u Poljskoj za promociju demokratskih vrijednosti“, rekla je von der Leyen, dodajući da će novac stići iz fonda EU Next Generation koji treba da pomogne članicama bloka da se oporave od pandemije COVID-19, kao i iz kohezionog fonda koji podržava razvoj infrastrukture.

Oko 1,4 milijarde eura ići će poljoprivrednicima koji protestuju protiv neoporezivog uvoza proizvoda iz susjedne Ukrajine u Evropu, jer to obara njihove cijene i potkopava njihovu egzistenciju.

Tusk, bivši šef Vijeća EU, nagovijestio je ranije ove sedmice da će koraci koje njegova vlada poduzima da preokrene upitnu politiku svojih desničarskih prethodnika uskoro omogućiti bloku da oslobodi sredstva.

Brisel je zamrznuo sredstva za oporavak od pandemije i kohezione fondove za Poljsku usred sukoba s prethodnom euroskeptičnom administracijom. Također je pokrenuo proces koji bi mogao dovesti do sankcija bilo kojoj članici EU koja ne poštuje demokratske vrijednosti bloka.

Ubrzo nakon što je Tuskov pro-EU kabinet stupio na dužnost u decembru, Brisel je Poljskoj dao oko pet milijardi eura za projekte čiste energije. Poljska će u aprilu održati lokalne izbore, što bi moglo dodatno ojačati položaj trenutne vlade u cijeloj zemlji.

Pored Von der Leyen u posjeti je bio i belgijski premijer Alexander De Croo, čija zemlja trenutno predsjedava EU. Dvojica zvaničnika EU i Tusk također su razgovarali o evropskim sigurnosnim pitanjima i podršci Ukrajini dok se brani od invazije Rusije.

Stojeći pored Tuska i von der Leyen, De Croo je pohvalio Poljake što su odlučno krenuli na put nazad ka vrijednostima i politikama EU.

Poljska proevropska koalicija tri stranke lijevog centra predvođene Tuskom pobijedila je na parlamentarnim izborima 15. oktobra i preuzela vlast u decembru, naslijedivši desničarsku vladu Prava i pravde koja je vladala osam godina i uvela promjene u pravosudni sistem, reproduktivna prava u Poljskoj i medije što je Varšavu dovele u sukob sa EU.

#EvropskaKomisija #Evropskaunija #Poljska #svijet #UrsulaVonDerLeyen