Članak

NAPOKON

Tijelo Alekseja Navaljnog predato njegovoj majci

"Aleksejevo tijelo je predato njegovoj majci", napisala je bivša sekretarka za štampu kritičara Kremlja Kira Jarmiš na mreži X.

(Patria) - Tijelo Alekseja Navaljnog, umrlog u ruskom zatvoru, koje su njegovi rođaci tražili od vlasti Rusije duže od sedmicu dana, predato je njegovoj majci Ljudmili Navaljnajoj, objavio je danas tim ruskog opozicionara, javio je AFP.

"Aleksejevo tijelo je predato njegovoj majci", napisala je bivša sekretarka za štampu kritičara Kremlja Kira Jarmiš na mreži X, te dodala da još ne zna da li će "vlasti spriječiti da se sahrana održi kako porodica želi i kako Aleksej zaslužuje".

Ruski istražni komitet navodno je prenio zahtjeve Ljudmili Navaljnajoj, pošto se čini da administracija predsjednika Vladimira Putina želi da spriječi javnu žalost i osjećanja protiv Kremlja u bilo kakvom oproštaju od 47-godišnjeg opozicionara i borca protiv korupcije.

Jarmiš je ranije navela da je Navaljnaja odbila da pregovara sa zvaničnikom, rekavši da Istražni komitet nema zakonsko pravo da odlučuje gdje i kako treba da bude sahranjen njen sin, prenosi RSE.

"Navaljnaja želi da održi sahranu i oproštajnu ceremoniju u skladu sa tradicijom", napisala je Jarmiš.

Ruski zakon kaže da vlasti moraju predati tijelo članovima porodice u roku od dva dana nakon što se zvanično utvrdi uzrok smrti.

Jarmiš je rekla da je Navaljnaja zahtijevala od vlasti da se pridržavaju zakona i da joj predaju tijelo njenog sina do 24. februara, kada ističe dvodnevni period.

Dan ranije, Ljudmila Navaljnaja je na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, rekla da su joj istražitelji dozvolili da vidi tijelo svog sina kasno 21. februara u arktičkom gradu Salehardu, ali su odbile da ga predaju na sahranu. Navaljnaja je dodala da je potpisala smrtovnicu svog sina.

Porodica i prijatelji i zapadni zvaničnici rekli su da je Putin odgovoran za smrt Navaljnog. Njegova supruga Julija Navaljnaja rekla je da je Putin ubio njenog muža.

Ljudmila Navaljnaja pokušava da dobije pristup tijelu svog sina otkako je 16. februara objavljena njegova smrt u surovom arktičkom zatvoru.

#AleksejNavaljni #Kremlj #kritičar #rusija #svijet