Članak

VEĆINA ŽRTAVA ŽENE I DJECA

U izraelskom napadu poginule 23 osobe u porodičnoj kući komičara iz Gaze

Izraelski zračni napad jučer je uništio kuću poznatog palestinskog komičara u Gazi, usmrtivši najmanje 23 i povrijedivši više desetina osoba, prema ministarstvu zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

(Patria) - Izraelski zračni napad jučer je uništio kuću poznatog palestinskog komičara u Gazi, usmrtivši najmanje 23 i povrijedivši više desetina osoba, prema ministarstvu zdravlja na teritoriji kojom upravlja Hamas.

Porodična kuća Mahmouda Zuaitera u oblasti Deir al-Balah u centralnoj Gazi je sravnjena, a većina žrtava su žene i djeca.

Zuaiter, koji je povrijeđen u napadu, ima više od 1,2 miliona fanova na Instagramu, dok su njegovi video snimci popularni na YouTubeu.

AFP ga je intervjuisao početkom 2014. godine nakon što je palestinska parodija na reklamu za automobil belgijskog majstora borilačkih vještina i glumca Jean-Claudea Van Dammea postala viralna.

U reklami je Van Damme prikazan kako prilazi ka dva kamiona u pokretu. Verzija za Gazu je slična, ali uključuje dva automobila koji se guraju zbog nedostatka benzina.

Na snimku objavljenom na internetu nakon napada u petak, Zuaiter, koji je u kasnim tridesetim godinama, vidi se kako drži povrijeđeno dijete.

„Oštro sam govorio protiv bilo koga da napusti Gazu i molio sam se Bogu, molim te, nemoj me prisiljavati da napustim Gazu... jer toliko volim Gazu i njene ljude“, čuje se kako kaže. „Ali izgleda da žele da napustimo Gazu.“ Potom brizne u plač.

AFP je kontaktirao izraelsku vojsku, koja je zatražila koordinate i vrijeme napada, bez daljnjih komentara.

#gaza #izrael #Palestina #svijet