Članak

KAJAN O IZGRADNJI 'MEVLANE'

Je li na pomolu konkretan odgovor na pokušaj pretvaranja Mostara u 'stolni hrvatski grad'?!

Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar jednoglasno je danas usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema.

Hoće li biti izgrađena "Mevlana" (Foto: Patria)

(Patria) - Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar jednoglasno je danas usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema.

Koncept je izradio Projektni biro Modular d.o.o., a MIZ Mostar obavezala je Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade.

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Centra "Mevlana". S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će biti upoznati svi džemati na području MIZ Mostar.

Sa sjednice Skupštine MIZ Mostar

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine, mostarski muftija Salem-ef. Dedović kazao je da se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora s predstavnicima domaćih vlasti i međunarodne zajednice.

- Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže Islamska zajednica (IZ), ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije.

To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra "Mevlana" kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići - naveo je muftija.

Foto: Patria

Interkulturni centar "Mevlana" baziran je na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

- Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti.

Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički hegemonistički zatvoren koncept - kazao je muftija.

Foto: Patria

Projekat Interkulturnog centra "Mevlana", dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države BiH.

No, federalni zastupnik Sanel Kajan (DF), inače rođeni Mostarac, skeptičan je da će išta biti od izgradnje ovog objekta, koji je planiran u centralnoj gradskoj zoni Mostara, odmah do lokacije na kojoj se gradi Hrvatsko kazalište, te kompleks u kojem je planirano da budu smješteni Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Matica hrvatska...

- Ova tabla izazvala je oduševljenje kod mostarskih Bošnjaka, jer je neko napokon odgovorio HDZ-u i svojatanju Mostara, te pokušaja pravljenja tzv "stolnog hrvatskog grada".

Kajan: Imam osjećaj da će tabla biti uklonjena u ponedjeljak

Ljudi idu na lice mjesta da se uvjere vlastitim očima da je ova tabla postavljena, jer su do sada toliko puta prevareni. Vidjet ćemo. Imam osjećaj da će u ponedjeljak službe Grada ukloniti tablu, po nalogu HDZ-a - dodao je Kajan u kratkoj izjavi za Patriju.

(D.K.)

#Bošnjaci #hdz #IslamskaZajednica #Mostar #SanelKajan #bih