Članak

GODIŠNJICA RUSKE INVAZIJE

Skup podrške Ukrajini u centru Beograda

Skup podrške Ukrajini održava se danas u Beogradu, na poziv Ambasade te zemlje i volontera, a povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Foto: X

(Patria) - Skup podrške Ukrajini održava se danas u Beogradu, na poziv Ambasade te zemlje i volontera, a povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovo je jedan od događaja koji će danas biti organizovan u Srbiji, kako bi se obilježile dvije godine od početka rata koji je pokrenuo Kremlj.

Građani su se okupili u Pionirskom parku u centru Beograda, odakle su prošetali do centralnog beogradskog Trga Republike. Na skupu je održana minuta šutnje za žrtve ruske agresije u Ukrajini.

Na maršu pod nazivom "Podrži Ukrajinu" istaknute su zastave Ukrajine, Evropske unije i poruke mira.

Skupu prisustvuju ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, šef delegacije EU Emanuele Giaufret, ambasadorica Švedske Annika Ben David, kao i ambasador Velike Britanije Edward Ferguson.

Foto: RSE

Giaufret je na skupu ponovio riješenost Brisela da bude uz Ukrajinu.

- Ovdje smo da bismo najprije odali počast svim Ukrajincima koji su izgubili živote i onima koji se bore za Ukrajinu. EU je riješena da stoji uz Ukrajinu koliko god je potrebno - poručio je ambasador EU u Srbiji.

Skupu prisustvuju i srbijanski opozicioni političari Pavle Grbović, predsjednik Pokreta slobodnih građana, i Dobrica Veselinović iz Zeleno-lijevog fronta.

Pored ovog događaja, bit će održana i akcija polaganja cvijeća i šetnja u Novom Sadu, kao i "Šetnja za mirnu Ukrajinu i slobodnu Rusiju u Beogradu", koje je najavilo Rusko demokratsko društvo, koje okuplja kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina i protivnike ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski i ukrajinski antiratni aktivisti u Srbiji su od početka ruske invazije na Ukrajinu organizovali niz protesta protiv ruske invazije.

Jedan od posljednjih skupova održan je nakon vijesti o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kada se stotine građana okupilo ispred Ambasade Rusije u Beogradu.

Navaljni je umro u zatvoru 16. februara, nakon što se navodno srušio dok je izlazio iz ćelije.

Vlasti nisu dale zvaničan uzrok smrti i odbile su da predaju tijelo porodici pod obrazloženjem da su potrebne dvije sedmice da ispitaju "hemijsku forenziku".

Pored skupova podrške Ukrajini, Srbija je jedna od rijetkih zemalja u kojima su od početka invazije održavani i skupovi podrške Rusiji, koje su organizovale ultradesničarske grupe.

Od polovine prošle godine Beograd je protjerao ili zabranio ulazak u zemlju nekolicini antiratnih aktivista koji su pobjegli iz Rusije u Srbiju nakon invazije na Ukrajinu.

Srbija se pridružila rezolucijama Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali vlasti u Srbiji odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Kao objašnjenje navode tradicionalne rusko-srbijanske veze i ekonomske interese.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije nekoliko dana za rusku agenciju TASS da postoji veliki pritisak Zapada na Beograd da uvede embargo Rusiji.

- Mi ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To radimo već dvije godine i nadam se da ćemo moći tako da nastavimo - kazao je Vučić.

Od početka invazije, 24. februara 2022., na hiljade ljudi je poginulo i ranjeno, a 6,4 miliona državljana Ukrajine je izbjeglo iz zemlje.

#Agresija #Beograd #rusija #RuskaInvazija #srbija #ukrajina #region