Članak

SASTANAK NA VISOKOM NIVOU

Švicarska planira u UN-u organizovati mirovnu konferenciju o Ukrajini

Švicarska je najavila UN-u da do ljeta namjerava organizovati mirovnu konferenciju o Ukrajini na visokom nivou, tokom sastanka Opšte skupštine u povodu druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

(Patria) - Švicarska je najavila UN-u da do ljeta namjerava organizovati mirovnu konferenciju o Ukrajini na visokom nivou, tokom sastanka Opšte skupštine u povodu druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

- Na zahtjev Ukrajine, planiramo do ljeta organizovati mirovnu konferenciju na visokom nivou koja se tiče Ukrajine. Stoga bih želio iskoristiti ovu priliku da pozovem sve nacije da djeluju zajedno prema našem zajedničkom cilju - rekao je švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis.

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog predviđa obnovu ukrajinskog teritorijalnog integriteta, povlačenje ruske vojske, zaštitu prehrambenih i energetskih resursa, nuklearnu sigurnost i puštanje svih ratnih zarobljenika.

- Rusija ne može ignorisati glas svjetske većine ako svi zauzmemo principijelan stav i djelujemo zajedno. Ta formula za mir predstavlja upravo takvu mogućnost - rekao je na Opštoj skupštini ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Vijeće sigurnosti također se sastalo jučer kako bi obilježilo godišnjicu ruske invazije koja je započela 24. februara 2022. godine.

- Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope - izjavio je generalni sekretar Antonio Guterres.

UN-ova Opšta skupština značajno je izolovala Rusiju pozivajući na "sveobuhvatan, pravedan i trajan mir", zahtijevajući od Moskve da povuče vojsku i obustavi borbe, prenosi Hina.

- Ne treba traćiti vrijeme na uzaludne planove Kijeva na temelju Zelenskijeve takozvane mirovne formule.

To nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji i pokušaj navlačenja što više zemalja u beskrajne sastanke o tom utopijskom projektu - poručio je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja.

#Švicarska #UjedinjeneNacije #ukrajina #svijet